Amerikai SportokNFL

A Chiefs a Mahomes-mágiában bízhat az 57. Super Bowlon

2023. február 11.

 Az Eagles passzsiettetése döntheti el a Vince Lombardi-trófea sorsát. 

Soha ilyen kiegyenlített döntőre nem volt még kilátás, mint amikor magyar idő szerint hétfőn 0.30-tól a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles megmérkőzik egymással az 57. Super Bowlon a Vince Lombardi-trófeáért.

Vitán felül áll hogy mindkét gárda teljesen megérdemelten szerepel az arizonai fináléban, ennek megfelelően az esélyeket rendkívül nehéz megítélni, mivel nemcsak szemre és érzésre nyújtott mindkét csapat ugyanolyan kiemelkedő teljesítményt, hanem tulajdonképpen statisztikailag is. A Chiefs és az Eagles egyaránt 16-3-as mérleggel érkezik a Super Bowlra, ugyanúgy 546 pontot szerzett, egyformán hat játékosát választották All-Prónak és mindkettő első kiemelt volt a maga főcsoportjában.

Ami előzetesen döntő jelentőségű lehet, az a támadó- és védőfalak külön csatája. Ezt az ütközetet azért is érdemes lesz figyelni, mert ebben mindkét gárda rendkívül erős, azaz a kérdés úgy hangzik, melyik domináns egység képes a másik kiemelkedő egység fölé kerekedni. Mindkét támadófalból két-két All-Pro játékos van, míg passzsiettetésben az Eagles ligaelső, a Chiefs pedig második lett a sackeket illetően. Csakhogy utóbbi kategóriában így is szakadék tátong a két együttes között, ezért a Joe Thuney bal oldali guard és Creed Humphrey center fémjelezte Chiefs-támadófalnak sokkal nehezebb dolga lesz, hogy legalább döntetlenre mentse a kulcsfontosságúnak tetsző párviadalt. Ennek oka, hogy nem egyetlen szupersztár védőt kell majd semlegesítenie, ugyanis a Sasok védelméből egyedülálló módon négyen – Haason Reddick, Brandon Graham, Javon Hargrave és Josh Sweat – is tíz sack fölött zártak. Kívülről, belülről, erős és gyenge oldalról, azaz mindenhonnan érkezhet nyomás, erre szinte lehetetlen felkészülni. Az Eagles az idény során 70-szer döntötte le az irányítót, ami történelmi szinten is kiemelkedő.

Ezzel szemben a center Jason Kelce és a jobb oldali tackle Lane Johnson fémjelezte Eagles-támadófalnak elsősorban Chris Jonest kell valahogy kikapcsolnia. A kiváló DT elsősorban belülről fog támadni, azaz Kelce-vel lesznek nagy csörtéi. A Chiefs 55 sackkel zárta az idényt, de esetében azért korántsem négy emberre kell kiemelt figyelmet fordítani. Összességében pedig talán éppen a Kansas City számára lenne fontosabb a hatékony passzsiettetés, mert a secondaryben rengeteg újonc – három cornerback és egy safety – szerepel. Márpedig ez így nem túl előnyös párharc a Philadelphia remek elkapóit, AJ Brownt és DeVonta Smith-t tekintve. Az viszont jó hír, hogy a Főnökök legjobb cornere, L’Jarius Sneed kikerült az agyrázkódás protokollból, azaz játszhat a Super Bowlon.

Ezt a hátrányt a Chiefs irányítójának, a liga legértékesebb játékosának választott Patrick Mahomes-nak kellene eltűntetnie mágikus játékával. Nem lenne példa nélküli tett tőle, de nagy kérdés, hogy a sérült bokája mennyire jött rendbe. A főcsoportdöntőben nagyon látszott, hogy mobilitása jelentősen csorbult, de két hét elteltével egészen biztos, hogy már jobb állapotban van. Kollégája, a harmadéves Jalen Hurts második lett az MVP-szavazáson, s ő még inkább kihasználja mobilitását, de tapasztalatlansága veszélyforrás lehet a Philadelphia számára. Amíg a 27 esztendős Mahomes a harmadik Super Bowlján lép pályára, addig Hurts először szerepelhet a sportág legnagyobb színpadán.

A Főnökök az 1969-es és a 2019-es, míg a Sasok a 2017-es szezon után hódíthatják el ismét a Vince Lombardi-trófeát.

Tipp: Philadelphia Eagles -3,5 2,32