Amerikai SportokNHL

Az életben maradásért küzd az Islanders

2019. május 03.

Carolina Hurricanes–New York Islanders, szombat 01:00

A New York Islanders az első körben kisöpörte a Pittsburgh Penguins együttesét, de most a seprű másik végére kerülhet, ugyanis a Carolina Hurricanes 3-0-ra elhúzott a második fordulós párharcban, azaz a negyedik összecsapáson, hazai pályán le is zárhatja azt.

A Szigetlakók legnagyobb problémája a támadó játék, ugyanis az eddigi három találkozón mindössze háromszor találtak kapuba. Ez pedig még úgyis kevés, hogy a gárda a liga legjobban védekező csapata. Az első két, hazai összecsapáson 1-0-ra és 2-1-re maradtak alul. A New York-i gárda gólképtelenségén még az sem tudott segíteni, hogy az első felvonáson a rivális kezdő kapusa, Petr Mrazek megsérült, aki így azóta nem tudott védeni és a szombati negyedik meccsen sem lesz bevethető.

A Carolina valósággal megtáltosodott azt követően, hogy az első körben a sorsdöntő hetedik mérkőzésen kétszeri hosszabbításban elbúcsúztatta a címvédő Washington Capitals alakulatát. Tudott alkalmazkodni az Islanders kemény és tökéletesen szervezett védekezéséről szóló hokihoz, vendégként kevés ütött góllal is mindkétszer nyert, legutóbb saját közönsége előtt pedig már ötször volt eredményes, ami az Islanders ellen minden körülmények között elég szokott lenni.

Ami a soros ütközet legnagyobb kérdése, hogy Curtis McElhinney képes-e három egymást követő rájátszásbeli találkozón győzni. A 35 éves hálóőr hosszú karrierje során mindössze kétszer lépett jégre az utószezonban és csak egyszer kezdőként, ezeken a találkozókon védési hatékonysága a 85 százalékot sem érte el. Ezzel szemben az előző két összecsapáson mindössze háromszor kapitulált, de hogy ezt képes-e sorozatterhelésben is nyújtani az erősen kérdéses tekintve, hogy az elmúlt egy hétben több percet töltött a rájátszásban, mint tízéves NHL-s múltja során.

Tipp: Vendég 2.90

 

St. Louis Blues–Dallas Stars, szombat 03:30

Az egyik legizgalmasabb párharcot a St. Louis Blues és a Dallas Stars összecsapása hozta, jelenleg 2-2-re állnak a felek, ráadásul valamennyi mérkőzés szoros volt.

Az eddigi négy találkozó során minden alkalommal mindkét csapat legalább két gólt ütött, viszont négy fölé egyik sem jutott. Teljesen szubjektív megállapítás alapján a Blues valamelyest jobbnak tűnik, amit viszont a dallasi kapus, Ben Bishop ellensúlyoz a maga 93 százalékos védési hatékonyságával.

Az mindenképpen a St. Louis mellett szól, hogy a Dallasnak több hiányzója van, még akkor is ha többségük nem éppen kulcsember. Aki viszont érzékeny veszteség az a védő Jamie Oleksiak, ugyanis az idény közben Pittsburgh-ből megszerzett védő a fizikalitásával mindig is kiemelkedett a ligában.

A csapatok az alapszakaszban is négyszer csaptak össze, azokon a találkozókon háromszor a Dallas diadalmaskodott, ráadásul vendégként mindkétszer felülkerekedett. A Blues hazai pályán amúgy sem szerepel jól mostanság, ugyanis ebben az utószezonban öt meccset játszott az Enterprise Centerben, de ebből csak kétszer győzött.

Tipp: Gólok száma 5,5 felett 2.33