Amerikai SportokNBA

Az NBA 170 millió dolláros “buborékban” folytatódik

2020. július 29.

A koronavírus-járvány az élet minden területére kihatott, nem volt kivétel a sportvilág és így az NBA sem. Március 11-én függesztették fel a bajnokságot, amikor Rudy Gobertnek, a Utah Jazz centerének pozitív lett a koronavírustesztje.

Közel három hónapnak kellett eltelnie, amíg a liga döntött a folytatásról, június 4-én a harminc csapat közül kizárólag a Portland Trail Blazers szavazott ellene. A határozat értelmében viszont nem a szokványos módon fejezik be az idényt. Egyrészt nyolc együttes számára véget ért a szezon, másrészt valamennyi mérkőzést egyetlen helyszínen, a floridai Orlandóban található Disney Worldben rendezik meg.

A játékosok június 16-ától térhettek vissza a folytatásra meghívott csapataikhoz, egy héttel később kezdődött a tesztelésük, majd júliustól már egyéni edzéseket lehetett tartani, az együttesek aztán július 7-étől költözhettek be a "meseparkban" létrehozott buborékba, amihez az NBA 170 millió dollárral járult hozzá. Múlt szerda óta minden gárdára három edzőmérkőzés várt, mielőtt csütörtökön élesben is újraindul a liga, méghozzá a Utah Jazz és a New Orleans Pelicans összecsapásával.

Az NBA egyelőre sikeresnek tartja a projektet, ugyanis az elvégzett koronavírus-tesztek mindössze 0,6 százaléka lett pozitív, de július 20-a óta minden teszt negatív lett. Ez annak is köszönhető, hogy aki elhagyja a zárt közösséget, arra kötelező karantén vár. Speciális esetekben persze el lehet távozni a luxuskörülményeket biztosító Disney Worldből, így tett Lou Williams, a Los Angeles Clippers irányítója is, aki Atlantában a család egy közeli barátjának temetésén vett részt, csakhogy az éjszakát egy helyi sztriptízbárban töltötte, emiatt visszatérése után a speciális engedéllyel járó négynapos karantén helyett tíznaposat szabtak ki rá, azaz ő nem játszhat csapata első két találkozóján.

Noha több mint 300 játékos és stábtag teljesen el van zárva a külvilágtól, azért kellemesen el tudják ütni a szabadidejüket, ugyanis a szórakoztatóipari központban golfozással, horgászással, hajózással, bowlingozással, illetve sétával is kikapcsolódhatnak. Ami az étkezéseket illeti, a beköltözés után nem mindenki volt megelégedve az ételek minőségével, ám azóta sokat javult a helyzet. Mindegyik csapatnak van saját étkezője, a menüsort a gárdák szakmai stábjával együttműködésben dietetikusok állítják össze. Ha valaki így sem talál megfelelő étket, az – a szigorú előírások betartása mellett – rendelhet is. A karanténban lévőknek pedig naponta háromszor az ajtójuk előtt hagyják a fogásokat, ők is több étel közül válogathatnak. Az NBA egy okostelefonos applikációt is kifejlesztett a "buborékban" élőknek. Ebben szinte minden egy helyen elérhető: az ételrendelés mellett extra edzésidőt lehet foglalni, jelenteni lehet az egészségügyi szabályok esetleges megsértését, el lehet érni a mentális egészség megőrzése érdekében nyújtott szolgáltatásokat, illetve akár a novemberi elnökválasztásra is be lehet regisztrálni.

Ami a folytatást illeti: a nyugati főcsoportban a legjobb nyolc a Portland Trail Blazers, a New Orleans Pelicans, a Phoenix Suns, a Sacramento Kings és San Antonio Spurs együttesével egészül ki, míg a keleti konferencia első nyolc csapatához a Washington Wizards kapott meghívót. Minden gárda nyolc "alapszakasz-mérkőzést" játszik majd, amennyiben a kilencedik helyezett legfeljebb négy vereségre lesz a nyolcadik helyezettől, akkor még egy külön párharcot vívnak a rájátszásért augusztus 15-én és 16-án. Mivel csak nyolc meccset rendeznek az alapszakaszban, ez egyúttal azt is eredményezte, hogy mindkét főcsoportban hat csapat már biztos résztvevője a rájátszásnak: keleten a Milwaukee Bucks, a Toronto Raptors, a Boston Celtics, a Miami Heat, az Indiana Pacers és a Philadelphia 76ers, míg nyugaton a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers, a Denver Nuggets, a Utah Jazz, az Oklahoma City Thunder és a Houston Rockets. A rájátszás augusztus 17-én kezdődik, a döntőre pedig szeptember 30. és október 13. között kerül sor.

Ilyen speciális helyzetben esélylatolgatásnak túl sok értelme nincs, így a keleti és a nyugati főcsoportot vezető Milwaukee Bucks 3,50 és Los Angeles Lakers 3,50 a legesélyesebb a bajnoki címre, illetve talán olyan veteráncsapatoktól várható, hogy "meglepetésre" csúcsra érnek, mint például a Houston Rockets 15,00.

A rájátszásba jutást illetően viszont talán érdemes némi kockázatot vállalni a Washington Wizards együttesével 15,00, mert ha az alapszakaszban csak eggyel is több meccset nyer, mint az Orlando Magic, akkor a két csapat között egyetlen találkozó dönt a nyolcadik kiemelési helyről. Nyugaton a New Orleans Pelicans 4,00 és a San Antonio Spurs 14,00 is akár jó nyerési esélyt kínál, előbbi elsősorban a liga egyik legjobb újonca, Zion Williamson miatt, utóbbi pedig azért, mert az elmúlt 22 szezonban egyszer sem maradt le a rájátszásról.