Amerikai SportokBaseball

MLB: tényleg csalódást keltő a Seattle Mariners?

2022. július 04.

A Seattle Mariners eddigi szezonjának megítélése nem mondható egyértelműnek, de azon sem kell meglepődnünk, ha összességében megosztónak sem. Leginkább megfoghatatlan.

Ez ellentmondásnak hangzik? Picit. De ha sorra vesszük, hogy bizonyos szempontból a liga egyik legsötétebb lováról van szó, nem olyan meglepő, hogy milyen beszédhelyzet tud körülöttük kialakulni. Minimum három, egymással teljesen ellentétben álló vélemény szokott ütközni és ősrobbanni a Mariners kapcsán, jól látható tehát, hogy a baseball-rajongókat, saját szurkolóikat, valamint a szakértőket is durván zavarba ejti ez a klub. Végtére is pedig azt se tudjuk a kialakuló labirintusban, hogy mit gondoljunk a tengerészekről:

tavaly a Mariners túlteljesített, idén ehhez képest jócskán alul. Tavaly több volt a szezonjukban, idén még annyi sincs. A Mariners tavaly túlteljesített, bár picit többet is kisajtolhatott volna magából – a telhetetlenség jegyében –, idén azonban nincsen semmi meglepetés, a helyén van nagyjából ez a csapat. 

Hát, valahogy így.

Mit kéne valójában gondolnunk? 

Az alapszakasz feléhez közeledve azt látjuk, hogy a Mariners az AL nyugati divíziójában egyáltalán nem áll rosszul, pedig csoportriválisai többnyire csak erősödtek a szezon kezdete előtt, míg Seattle fiai csak most kezdenek: a Texas Rangers és az éves hamvaiból felébredő Los Angeles Angels egyértelműen, a Houston Astros pedig nemkülönben, mert a texasiakat nem rázta meg egyik legjobb játékosuk, Carlos Correa elvesztése, hiszen a fiatal Jeremy Pena ígéretes utód. Az, hogy a Mariners úgy áll a csoport 3. helyén, éppen csak lecsúszva a 2. helyről, hogy még csak most kezdenek hiányposztokat betömni, igazán üdítő, s ha a gárda jobbnak minősül majd a divíziók, valamint bajnokságok közti meccseken, mint tavaly, akkor a playoff-álmok sem lehetnek reménytelenek, hiszen a Marinerst jelenleg megelőző csapatok meglehetősen hektikusak, gondolhatunk a Cleveland Indians alakulatára, a Chicago White Soxra, a Tampa Bay Raysre, a Philadelphia Philliesre, vagy akár a St. Louis Cardinalsra is. 

Épp a többi csapat hektikussága miatt nehéz megítélni, mi a legjogosabb kritika a Seattle Marinersre nézve, melyről a zajló beszédet folyamatosan szétfeszíti az a fajta fanyalgó hatás, ami valamiféle komplexusként érlelődik, hiszen történeti távlatban nézve az MLB egyik, ha nem a legsikertelenebb franchise-áról van szó.

Hogy a címben tett kérdést megválaszoljam:

szerintem egyáltalán nem csalódást keltő a Mariners működése a bajnokságban, mert tavalyi, kifutottnak értékelhető szezonjuk sem volt valójában kifutott, ha nem csak önmagukban, hanem kontextusban nézzük őket, hiszen köszönhető volt az egy szezon közben teljesen leeresztő Kansas City Royalsnak, egy szintén kipukkadó, jóval többet ígérő Oakland Athleticsnek és menet közben megsemmisülő Chicago Cubsnak, valamint San Diego Padresnek és New York Metsnek. Az idei bajnokságban, bármennyire is kijelölhetőek újfent alulteljesítők, sokkal inkább a helyén van ez erősorrend, és ez az, ami az előző szezon tükrében ellehetetleníti a Mariners normális megítélhetőségét. 

A tengerészek egyelőre biztonságos vizeken hajóznak tovább. Hogy a vihart ők idézik elő, vagy ellenük jön majd létre, az egy másik szezon meséje lesz egyébként.