Amerikai Sportok

Egyetemi amerikai futball: eljött a hétvége, amire egész évben vártunk!

2022. november 26.

Az egyetemi amerikai foci különlegessége, hogy nem a konferenciadöntők, vagy a rájátszás-meccsek számítanak az év legfontosabb eseményeinek, hanem a rivalizálások hete, amikor ősrégi ellentétek éleződnek ki. 

#3 Michigan Wolverines – #2 Ohio State Buckeyes, szombat 18:00

Már este hatkor érdemes lesz leülni a képernyő elé, ugyanis a sokatmondó „The Game” névre keresztelt párharc a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Big Ten legfontosabb mérkőzése lesz. Múlt héten mindkét csapat közel állt szezonbeli első vereségéhez, azonban nagy nehezen csak összejött a győzelem, most pedig eldönthetik, ki jut be a konferenciadöntőbe, és ki képviselheti azt a rájátszásban. Tavaly Jim Harbaugh michigani munkássága legnagyobb győzelmét aratta, most viszont sokkal nehezebb dolguk lesz, már csak azért is, mert Columbusban utoljára 2000-ben tudtak nyerni. A Buckeyes támadóit ráadásul borzasztó nehéz lelassítani, mert nem elég nyomást helyezni CJ Stroud irányítóra, még az ország legjobb elkapósorát is limitálniuk kellene. A legjobb esélyük egyértelműen az, ha hosszú, futójátékra építő drive-okkal ölik az órát, ezzel a pálya mellé kényszerítve Stroudékat. Ehhez viszont mindenképp szükségük lesz Blake Corumra, aki múlt héten egy kisebb sérülést szedett össze, de valószínűleg tudja vállalni a játékot. Corum ide vagy oda, azért így is az ohioiak a favoritok, de ez tavaly is így nézett ki, aztán láttuk, mi lett a vége, tehát ezt a meccset nem érdemes kihagyni.

South Carolina Gamecocks – #8 Clemson Tigers, szombat 18:00

A South Carolina múlt héten már megtréfált egy rájátszásba igyekvő csapatot a Tennessee személyében, most pedig a legfőbb riválisukkal tolhatnak ki. A Clemson a gyenge szezonkezdet után egészen magára talált, és csodával határos módon még mindig van esélyük a rájátszásra, bár ehhez nem elég minden meccset megnyerniük. Egyrészt azért, mert szükségük lesz mások botlására, másrészt pedig azért, mert nagyon magabiztos és látványos győzelmeket kell aratniuk, hogy a bizottság úgy érezze, ott van a helyük a legjobb négyben. A Gamecocks ideális ellenfél lehet ehhez, mert nyolc éve nem tudtak nyerni ebben a párharcban, a múlt heti remek játékuk pedig megismételhetetlennek tűnik az idei hullámzó teljesítményük fényében. Különösen az irányító Spencer Rattlerre igaz ez, akinek menetrend szerint most egy pocsék meccset kell lejátszania. Ha ez megtörténik, a Tigers ezüsttálcán kaphatja a győzelmet, és már csak arra kell figyelniük, hogy ne adjanak el annyi labdát, mint az utóbbi hetekben.

Auburn Tigers – #7 Alabama Crimson Tide, szombat 21:30

Az utóbbi szezonokban nem volt akkora presztízse az Iron Bowlnak, mint a 2010-es években, ami főleg annak köszönhető, hogy az Auburn nem nagyon tudott a rájátszás közelébe jutni. Idén sincs ez másképpen, mindössze 5-6-os mérleggel állnak, és már egy edzőváltáson is túlvannak, ráadásul idén a Bama is alulteljesített, és két vereséggel SEC-döntő nélkül nem nagyon mutatkozik olyan forgatókönyv, ami alapján a playoffba kerülhetnek. Akkor mégis miért érdemes megnézni ezt az összecsapást? Leginkább azért, mert egy olyan párharcról van szó, amelyben semmit nem számítanak az aktuális mérlegek, így könnyedén kisülhet ebből egy nagyon jó kis meccs. A Tigers számára pedig még egy minimális tétje is van a találkozónak, mert a hatodik győzelmükkel jogosultságot szereznének egy bowl-meccsre, amolyan vigaszdíjként, a Crimson Tide pedig, ha másért nem is, azért biztosan hajtani fog, hogy megakadályozza őket ebben.

#9 Oregon Ducks – #21 Oregon State Beavers, szombat 21:30

Ha az Iron Bowl elveszítené rangadó jellegét, akkor sem kell csüggedni, a Pac-12 megmentésünkre siet, ugyanis egy egészen parázs pontzuhatagra van kilátás Oregonban. Viszonylag ismeretlennek számít ez a párharc a rivalizálások hetében, pedig itt is voltak egészen szürreális múltbeli események. Egyszer például elrabolták az Oregon State bálkirálynőjét a találkozó előtt, de előfordult polóégetés és verekedés is a pályán. Most ráadásul két igencsak jó formában lévő csapat találkozik, a Ducks pedig egy győzelemre van a konferenciadöntőtől. A Beavers célja nem is lehet más, mint belerondítani az ősi rivális egyébként egészen jól sikerült szezonjába. Erre jó esélyt adhat nekik, hogy a sokáig Heisman-esélyesként számontartott Bo Nix még mindig nincs 100%-os állapotban. Ha ezt az egyre inkább magára találó védelmük ki tudná használni, és a támadóik is jobb napot fognak ki, könnyen lehet, hogy meglepetést tudnak okozni, ebben az esetben pedig biztosra vehetjük a pályára rohanó szurkolókat is.

#22 UCF Knights – South Florida Bulls, vasárnap 01:00

Ha van olyan meccs az idei felhozatalban, aminek ránézésre semmi keresnivalója nincs a forduló legjobb párharcai között, akkor ez az. Elvégre miért lenne érdekes egy 8-3-as és egy 1-10-es csapat összecsapása? Azért, mert könnyen lehet, hogy hosszú évekig ez lesz az utolsó meccse a „War on I-4” névre keresztelt derbinek. Ez a veszély már 2008-ban is fent állt, amikor a South Florida azt hitte, soha többé nem találkozik az állami riválissal, és szimbolikusan gödröt ásott a UCF endzone-jában, ezzel eltemetve az akkor borzasztó állapotban lévő programot. 14 évvel később viszont fordult a kocka, a UCF jövőre már a Big 12-ben fog versengeni, míg a Bulls az AAC leggyengébb csapata, ráadásul Tampában (a South Florida otthonában) találkoznak, így nem lenne meglepő, ha ezúttal is előkerülne egy ásó, csak éppen a másik csapatnál. A Knights számára ezen felül azért is fontos a mérkőzés, mert egy győzelemmel megváltanák a jegyüket a Tulane elleni konferenciadöntőre, ahonnan már csak egy lépésnyire van egy újévi bowl-meccs. A Bulls pedig nyilván mindent meg fog tenni ennek megakadályozásáért, hiszen a rivális levesébe beleköpni mindig jóleső érzés, és egy győzelemmel talán még azt is elérhetik, hogy egyszer majd jószívvel gondoljanak vissza erre a pocsék szezonra.

#15 Notre Dame Fighting Irish – #6 USC Trojans, vasárnap 01:30

Hajnalban egy ősrégi rivalizálás újabb felvonására is sor kerül, és ennek a meccsnek is lehet hatása a rájátszásra. Mivel a két top4-es Big Ten-csapatból egy biztosan kikerül a képből, a USC-nek már csak egy LSU- vagy TCU-vereségre van szüksége ahhoz, hogy odaérjen a playoffba. Azon kívül persze, hogy veretlenül kell lehozniuk az utolsó két meccsüket. Ez azonban koránt sem lesz könnyű menet, ugyanis a Notre Dame idén már meglepett két konferenciadöntős csapatot (Clemson, North Carolina). A USC-nek egyébként is van miért visszavágnia, hiszen sorozatban négy alkalommal szenvedtek vereséget az Irish ellen, igaz, akkor még nem Lincoln Rileynak hívták a vezetőedzőt. Riley eddigi rövid kaliforniai karrierjének legfontosabb és talán legnehezebb összecsapására készül, ugyanis ez a Notre Dame sokkal kellemetlenebb ellenfél, mint azt a 8-3-as mérlegük mutatja. A másik oldalon egy újonc vezetőedző, Marcus Freeman igyekszik karrierje legnagyobb skalpját begyűjteni, ezzel feledtetve a várakozásoktól kissé elmaradó első szezonját. Persze, a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy maximum ideig-óráig tudják szorosan tartani a meccset, de egy idő után a Caleb Williams vezette Trojans offense bedarálja őket, addig viszont egy rendkívül szórakoztató mérkőzésre van kilátás.