Amerikai Sportok

Egyetemi amerikai futball: Ki jut be a rájátszásba?

2022. december 03.

Rég volt akkora tétje a konferenciadöntőknek az egyetemi bajnokságban, mint idén.

#11 Utah Utes – #4 USC Trojans, szombat 02:00

A konferenciadöntők már pénteken elkezdődnek a MAC két legjobb csapatának összecsapásával, az igazán fontos meccsre azonban várni kell hajnalig. Ekkor viszont egy a rájátszás szempontjából is rendkívül fontos találkozót követhetünk figyelemmel. A Utah-USC ráadásul kimondottan izgalmasnak ígérkezik, hisz a két csapat előző meccsét egy utolsó másodperces kétpontos kísérlettel húzta be a Trojans. Az a Trojans, amelyik egy győzelemre van attól, hogy Lincoln Riley első szezonjában rájátszásba jusson. Ahogy azonban a korábbi összecsapásuk megmutatta, nagyon nem lesz könnyű dolguk, mert bár a Utah idén sem tudta átlépni a saját árnyékát, egy nagyon masszív csapat, amelyik mind támadó, mind védőoldalon fel tudja venni Riley tanítványaival. Ráadásul még a rutin is a Utes mellett szól, mert öt éven belül a negyedik konferenciadöntőjükre, valamint a Pac-12 bajnoki címük megvédésére készülnek. Persze azért a USC sem nyeretlen kétévesek gyülekezete, 2020-ban például ők képviselték a déli divíziót a döntőben és Lincoln Riley is tud egyet s mást a konferenciadöntőkről. Utóbbi már csak azért is fontos, mert két hasonló erősségű csapat találkozóján óriási szerepe lehet az edzői munkának, ami talán inkább a Trojans felé billenti a mérleg nyelvét.

#10 Kansas State Wildcats – #3 TCU Horned Frogs, szombat 18:00

A USC-hez hasonlóan a TCU is egy győzelemre van a playofftól. Egészen csodálatos befejezése lenne ez a texasiak történelmi szezonjának. Ahhoz viszont, hogy biztosan ne ugorja át őket az Ohio State, mindenképp nyerniük kell az egyébként remek formában lévő Kansas State ellen. A Wildcats idén mindössze két vereséget szenvedett el, az egyiket pont a Horned Frogs ellen, így fűti őket a bizonyítási vágy. A konferencia idén rengeteg végletekig kiélezett meccsel kényeztetett minket, amiben mindkét csapat hatalmas szerepet vállalt, futószalagon szállították az izgalmakat, így adná magát, hogy a konferenciadöntő sem lesz mentes a drámától. A meccs ráadásul kiemelt szerepet kap az e heti menetrendben, a College Gameday is a Big 12 döntő helyszínéről jelentkezik majd be, ami extra pikantériát ad az összecsapásnak.

#14 LSU Tigers – #1 Georgia Bulldogs, szombat 22:00

Az egyik legsimább konferenciadöntőnek tűnik az SEC két divíziógyőztesének az összecsapása, és ez a legkevésbé sem azért van, mert az LSU gyenge lenne. Sokkal inkább a Georgia tehet róla, akik nemcsak ennek a meccsnek, de az egész bajnokságnak is toronymagas esélyesei, és nem nagyon volt olyan meccsük, ahol igazán nagy veszélybe került volna a veretlenségük. Brian Kellyék ezt a sorozatot próbálnák megtörni, ezzel kárpótolva a szurkolóikat az idei szezonért. Persze, egyáltalán nem rossz a mutatójuk, és a gyenge szezonkezdet után szépen magukra találtak, de az év végét sikerült elrontaniuk egy Texas A&M elleni meglepetésvereséggel, így a rájátszás-esélyeik végleg elszálltak. A szezonjukhoz hasonlóan ideig-óráig a Bulldogs ellen is megmutathatják, hogy egészen erősek, de a végére valószínű, hogy nem lesz kérdés a georgiai győzelem.

#22 UCF Knights – #18 Tulane Green Wave, szombat 22:00

Ha a Georgia nagyon meglépne az LSU-tól, érdemes lehet más szórakozás után nézni, az AAC döntője pedig tökéletes megoldás erre az esetre. Már csak azért is, mert aki itt nyer, pályára léphet a hat legnagyobb bowlmeccs egyikén, ráadásul mindkét együttes számára különleges a mérkőzés. A Knights utolsó American-beli meccsét játssza le, míg a Tulane modern története legnagyobb győzelmére készül. 

A két csapat már találkozott idén egymással, és annak a meccsnek is a Green Wave adott otthont, azonban a UCF el tudta hozni a győzelmet New Orleansból. Bár ez nem is olyan régen történt, három hét alatt nagyot fordult a világ mindkét csapattal. A UCF azóta kikapott a Navytől, ezzel elvesztette a jogot a konferenciadöntő rendezésére, majd a South Florida elleni rangadón majdnem lemaradt a fináléról is. A Tulane ezzel szemben az SMU és a Cincinnati elleni presztízsgyőzelmekkel biztosította be a helyét a döntőben. Ez alapján a hazai pálya előnyét is élvező Green Wave tűnhet esélyesebbnek, még ha nem is sokkal. A UCF legnagyobb esélye az lehet, ha a legutóbbi meccsükhöz hasonlóan szétfutják az ellenfelüket, ám abban az esetben, ha a Tulane hamar nagy előnyt tud kiépíteni, ez a terv könnyen dugába dőlhet. 

Purdue Boilermaker – #2 Michigan Wolverines, vasárnap 02:00

Csak azért nem a Georgia győzelmi esélyei a legnagyobbak a héten, mert a Big Tenben is döntőt rendeznek, és bár papíron ennek is van befolyása a rájátszásra, túl sok jóra azért nem számítunk. A konferencia nyugati divíziója inkább emlékeztetett egy flúgos futamra, mint valódi versenyre, amelyből végül a Purdue került ki győztesen. A másik csoportban ennél lényegesen nagyobb volt a verseny a Michigan, az Ohio State és egy ideig a Penn State között, Jim Harbaugh csapata pedig sorozatban második évben tudott felülkerekedni riválisain. A sikerek azonban vezéráldozattal jártak: az Illinois ellen megsérülő Blake Corum, aki az egész bajnokság egyik legjobb futója kidőlt a hátralévő meccsekre. Corum a Wolverines támadóinak legfontosabb tagja volt, és bár a Buckeyest nélküle is le tudták gyűrni – mindössze két futása volt – a későbbiekben hiányozhat. Talán az ő kiesésébe kapaszkodhat a Boilermakers, valamint abba, hogy Harbaughék idén többször is megszenvedtek a náluk gyengébb csapatok ellen, így talán egy ideig itt is szoros összecsapást láthatunk.

#9 Clemson Tigers – #23 North Carolina Tar Heels, vasárnap 02:00

Akkor sem kell csüggedni, ha a Big Ten csalódást okozna, az ACC-döntője kárpótolhat minket ebben a sávban. Mindkét csapat gyengébben muzsikált, mint ahogy várták, ráadásul mindketten kikaptak az ősi riválisuktól az előző fordulóban, ami miatt még jobban vágyhatnak egy vigaszdíjra. Márpedig a konferencia megnyerése egyáltalán nem tűnik rossz kárpótlásnak. Persze ennek a meccsnek semmiféle befolyása nem lesz a rájátszásra, és sokkal nagyobb lenne az izgalom, ha legalább a Clemson küzdhetne valamelyik playoff-helyért, de ettől még kár lenne kihagyni, mert két remek csapatról beszélünk, és már a 2024-es Draftra is elkezdhetünk készülni. A Tar Heels irányítója, Drake Maye ugyanis az egyik legnagyobb esélyese a 2024-es 1/1-nek, és sokat tehetne hozzá a pedigréjéhez, ha a vezetésével le tudnák gyűrni az ACC-egyeduralkodó Clemsont, ezzel 42 év után először konferenciagyőzelmet szerezve a Tar Heelsnek.