Amerikai SportokNBA

Kedden rövidített szezonnal rajtol az NBA!

2020. december 20.

A koronavírus-járvány nem múlt el nyomtalanul: az előző szezon kései befejezése miatt az új, 75. idény is késve rajtol, de kedden vége a várakozásnak, két rangadóval megkezdődik a 82 mérkőzésről 72 találkozóra rövidített alapszakasz.

Nyugaton abban a tekintetben nincs változás, hogy a címvédő Los Angeles Lakers a legnagyobb favorit. Az ismétlésre 3,75 azért is óriási esély van, mert a gárda két legnagyobb sztárja, LeBron James és Anthony Davis együtt maradt. Ugyan a kezdőben és a kiegészítő emberekben vannak változások, de azt túlzás lenne állítani, hogy gyengült volna a csapat, mert bár Rajon Rondo és Dwight Howard eligazolt, Montrezl Harrell nagy fogás volt a városi rivális Clipperstől. Amennyiben a négyszeres bajnok James ismét a trónra juttatja a Lakers-t, akkor a klub egyedüliként lesz a liga legeredményesebb csapata, ugyanis jelenleg holtversenyben áll az élen a Boston Celtics alakulatával 17 diadallal.

A konferenciából a kihívók közül annak elenére éppen a Clippersnek lehet az egyik legjobb sansza 6,50 a bajnoki címre, hogy Harrell a nagy riválishoz távozott, mivel helyére Torontóból Serge Ibaka érkezett, aki így újra összeáll Kawhi Leonarddal a Raptors 2019-es bajnoki címét követően. A két Los Angeles-i klubot leszámítva viszont jelentősen átalakultak az erőviszonyok, mert olyan feltörekvő, fiatal együttesek igyekeznek majd borsot törni a "nagyok" orra alá, vagy akár csúcsra jutni, mint a Luka Doncicot foglalkoztató Dallas Mavericks 23,00, vagy éppen a Nikola Jokicot foglalkoztató Denver Nuggets 21,00. Az elmúlt években remeklő Golden State Warriors 31,00, vagy éppen Houston Rockets 61,00 csak ezután jön. Előbbit azért nem érdemes leírni, mert Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson hármasa nagyon veszélyes lehet bármelyik riválisra, már ha az előző idénnyel ellentétben ezúttal egészségesek maradnak. Utóbbi viszont nagy átalakulások előtt áll, pedig Russell Westbrookot már elvesztette, de James Harden is az elcserélését kérte, viszont ennek nem engedett a klub – legalábbis egyelőre. Mondjuk Harden így sem maradt méltó játszótárs nélkül, mivel a Washingtonba cserélt Westbrookért megkapta John Wallt.

Keleten viszont egy teljesen új elitgárda léphet szintre, amelyről már tavaly tudni lehetett, hogy idénre állhat össze és reális esélye lesz a bajnoki címre. Ez pedig a Brooklyn Nets 7,00, amely ugyan már egy éve megszerezte Kevin Durantot, aki viszont egy évet kihagyott sérülése miatt, így most állhat össze aranypárosa Kyrie Irvinggel. Legnagyobb ellenfele természetesen a Milwaukee Bucks 6,50 lesz, amely a liga történetének legnagyobb szerződésével, 5 évre 228 millió dollárért láncolta magához Jannisz Antetokunmpót, az elmúlt két idény legértékesebb játékosát. Meglepetést még a Gordon Hayward távozásával kissé meggyengülő Boston Celtics 16,00, vagy éppen az előző rájátszás meglepetéscsapata, a Jimmy Butler vezérletével nagydöntőig menetelő Miami Heat 16,00 lehet.

Érdekesség, hogy a legrosszabb esélyekkel 501,00 a Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons, New York Knicks és Oklahoma City Thunder vág neki a szezonnak.

A liga legértékesebb játékosa címre Antetokunmpo 5,50 mellett elsősorban az előző kiírásban a legnagyobb sztárok közé emelkedő Luka Doncicnak 5,00 lehet esélye, de érdekes lehet, hogy sérülése után visszatérő Stephen Curry 9,00, vagy Kevin Durant 13,00 képes lesz-e régi önmagát idézni, illetve nem írható le a Lakers nagy párosa, azaz James 10,00 és Davis 10,00 sem.

A nyitónapon a Brooklyn Nets a Golden State Warriors együttesét látja vendégül, azaz Durant rögtön korábbi bajnoktársaival néz farkasszemet, majd a Los Angeles-i városi derbi következik.

Tipp: Golden State Warriors 2,88 és Los Angeles Lakers -2 1,90