Amerikai SportokNFL

Megismétlődik a balsorsú Bills-Bengals

2023. január 20.

Az NFC-ben lesz egy csoportrangadó és egy klasszikus párosítás.

Philadelphia Eagles-New York Giants, vasárnap 2.15

A jelenlegi csoportbeosztások 2002-es megalkotása óta először fordul elő, hogy egy divízióból három csapat is főcsoportelődöntős legyen, legutóbb pedig 1997-ben volt erre példa. A Nemzeti konferencia (NFC) keleti négyeséből a Philadelphia Eagles és a New York Giants találkozik egymással.

A Sasok egész évben remekeltek, amíg decemberben meg nem sérült az irányító Jalen Hurts. Nélküle nem ugyanazt a domináns csapatot láthatták a szurkolók, a vereségek nyomán pedig az első kiemelés is veszélybe került, de a kezdő QB visszatérésével az utolsó körben – éppen a Giants felett aratott diadallal – sikerült az NFC élén végezni, így Hurts kapott egy plusz hetet a teljes felépülésre.

Az Óriások ezzel szemben erőn felül teljesítettek, de a szezon végére azért kiütköztek a keret minőségbeli hiányosságai. A 7-2-es rajt után végül 9–7-1-es mérleggel jutott rájátszásba New York kék fele, ott pedig tulajdonképpen megkoronázták az idei teljesítményt a Minnesota Vikings legyőzésével. Persze vannak jó játékosok a csapatban, de sokkal inkább Brian Daboll vezetőedző játékosokra átragadó lelkesedése és energiája vitte a gárdát ilyen messzire.

A csoportriválisok értelemszerűen kétszer már találkoztak az alapszakaszban: New Yorkban 48-22-es vendég, míg a már említett philadelphiai összecsapáson 22–16-os hazai siker született.

Tipp: Philadelphia Eagles és pontok száma 48 felett 2,40

Buffalo Bills-Cincinnati Bengals, vasárnap 21.00

Három héttel a majdnem tragédiába torkolló események után mégis sor kerül a Buffalo Bills és a Cincinnati Bengals rangadójára, csak immár a rájátszásban és előbbi otthonában. Január 2-án a két gárda hétfő esti összecsapása azért szakadt félbe, mert Damar Hamlin, a Bills védője egy ütközés után hirtelen szívleállás miatt majdnem életét vesztette a pályán.

A játékos azóta jól van, már a kórházból is kiengedték, a balsorsú meccsre pedig sor kerül, de immár sokkal nagyobb téttel, mert amíg három hete a potenciális első kiemelés múlott rajta, ezúttal az életben maradás.

A Bills és a tavaly nagydöntős Bengals tulajdonképpen a két legjobb formában lévő csapat az Amerikai főcsoportban, ugyanis előbbi nyolc, utóbbi kilenc találkozó óta veretlen. Ennek ellenére a rájátszás első körében mindkét gárda megszenvedett a maga csoportriválisával: a Bills a harmadik számú irányítója miatt lesajnált Miami Dolphinst verte kínkeservesen 34-31-re, míg az ohiói alakulat a szintén csereirányítóval játszó Baltimore Ravens ellen csak egy fantasztikus védőjátékkal diadalmaskodott 24-17-re. Ennek nyomán tippelni szinte lehetetlen.

Tipp: vendég 3,06

San Francisco 49ers-Dallas Cowboys, hétfő 0.30

A San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys csörtéjénél nehéz lenne nagyobb múltra visszatekintő, patinásabb párharcot találni a rájátszásban. Ez lesz a két gárda kilencedik randevúja az utószezonban, ebből ötöt a texasiak nyertek, négyszer ráadásul a főcsoportdöntőben. A kaliforniai alakulat három sikeréből kettő született az NFC fináléjában.

Alapvetően jobbnak tűnik a 49ers, már csak a sorozatban aratott 11 sikere miatt is. A védelme elismerten a liga legjobbja, támadó oldalon pedig Christian McCaffrey révén elképesztő futójáték segíti, de szabadterületen szintén életveszélyes Deebo Samuel is ott van. Az egyetlen probléma Brock Purdy. A tavalyi draft utolsó választottja harmadik számú irányítóként kezdte a szezont, de Trey Lance és Jimmy Garoppolo sérülése utat nyitott neki, amivel élt is. Remekül játszik – de újonc. Az álmos könyvek szerint pedig ez nem jó előjel.

A tapasztalatlansága kiütközött a Seattle Seahawks ellen végül simán megnyert első fordulós meccs első félidejében. De az NFL történetében mindössze három újonc irányító vezette a csapatát főcsoportdöntőbe, ebből kettő – Mark Sanchez és Joe Flacco – úgy, hogy két meccset nyert. Most erre készül Purdy, akinek tökéletesen fekszik a San Francisco tehermentesítő rendszere, de… De ott van a de, hogy újonc. A főcsoportdöntő elérése is kuriózum lenne, Super Bowlt pedig egyetlen elsőéves irányító sem játszott még.

Tipp: vendég 2,75