Amerikai SportokNBA

Minden jel szerint Jabari Smith lesz az NBA-draft első választottja

2022. június 23.

Egy héttel a Warriors bajnoki címe után rendezik a holtszezon egyik legizgalmasabb eseményét.

Minden holtszezon legizgalmasabb részét a szabadügynökpiac jelenti, de a legfontosabb mégis a draft, mert egy jó választás teljesen megváltoztathatja egy klub jövőjét. Gondoljunk csak arra, amikor a Chicago Bulls 1984-ben a harmadik helyen elvitte Michael Jordant, vagy a Cleveland Cavaliers 2003-ban elsőként LeBron Jamesnek szavazott bizalmat, míg a Golden State Warriors 2009-ben a hetedik helyen Stephen Curryt választotta.

A 76. draftnak a Brooklyn Nets csarnoka, a Barclays Center ad otthont magyar idő szerint csütörtök éjjel. A kétkörös eseményen 60 választás helyett viszont csak 58 lesz, mivel a liga szabályainak megsértése miatt a Milwaukee Bucks és a Miami Heat csapatát megfosztották a második körös választási jogától.

A rájátszásról lemaradó 14 csapat között a május 17-i sorsolás döntött a sorrendről. Nagy meglepetés nem történt, mert a három legrosszabb gárda közül, amely egyenlő, 14 százalékos eséllyel pályázott az 1/1-re, került ki a Fortuna kegyeltje, amely az Orlando Magic lett. A második választás az előző alapszakaszt hátulról a negyedik helyen végző Oklahoma City Thunderé lett, míg harmadikként majd az egész mezőny sereghajtója, a Houston Rockets választhat. A negyedik cetli a szerencsés Sacramento Kingsé lett, amely a hetedik helyről “előzött”, így az előző idény harmadik leggyengébb alakulata, a Detroit Pistons “csak” ötödikként választhat.

Tehát a legkedvezőbb helyzetben – már ha nem cserélik el ezt a jogot – a floridaiak vannak, azaz az egyetemről kikerülő játékosok közül ők választhatják ki azt, aki szerintük a jövő legnagyobb sztárja lesz, s ezáltal megváltoztathatja a klub jövőjét. Ez a személy nagy valószínűséggel az Auburn növendéke, Jabari Smith lesz. Rajta kívül a Gonzaga 213 centis óriása, Chet Holmgren jöhet még szóba, akiben hatalmas lehetőségek vannak, de valószínűleg még sokat kell erősödnie a magasságához, hogy ne nyomják el a profik között. Abban minden szakértő egyetért, hogy három kiemelkedő tehetség van az idei börzén, a harmadik pedig a Duke sztárja, Paolo Banchero, aki így könnyen Houstonban köthet ki, amennyiben a másik két játékost elviszi a Magic és a Thunder.

De egy drafton azért a minőség és mennyiség aránya sem mindegy. Ebben a tekintetben az OKC jár az élen, ugyanis a második választás mellett további két játékost is magához köthet az első körben, méghozzá a 12. és a 30. helyen. Rajta kívül a San Antonio Spurs is háromszor választhat (9., 20., 25.). Az elöl draftolók közül a Rockets is újra soron lesz a 17. pozícióban. A Charlotte Hornets a 13. és 15. helyen, a Memphis Grizzlies pedig a 22. és 29. helyen duplázhat annak ellenére, hogy a nyugati főcsoport második helyén végzett az alapszakaszban, azaz jó eséllyel tovább erősítheti amúgy is kiemelkedő és feltörekvő keretét.

A draft magyar idő szerint éjjel 2-kor kezdődik.