Amerikai SportokBaseball

MLB: a vándor, aki maga körül bolyong

2022. május 28.

Nem túl elegáns névvel viccelődni, de Wander Franco, az előző szezon egyik nagy felfedezettje idén eddig még csak árnyékát sem tükrözi, akörül is csak bolyong.

Az előszezonban még azt jósolgatták a szakértők, hogy idén Wander Franco már MVP-címet is szerezhet, most pedig ott tartunk, hogy a Tampa Bay Rays játékosa májusban eddig még csak egy hazafutást sem tudott ütni. Kivel van a baj, vele, vagy velünk?

Valószínűleg leginkább velünk, mert Franconak az előző szezon közben is rengeteg rutintalan blamája volt, igaz, nem ütési fronton, inkább bázisokon, védekezésnél, nagyon sokszor nem helyezkedett elég taktikusan, ok nélkül vette le a lábát a plate-ről, így nem volt nehéz bázist lopni tőle adott esetben, s ha ez közvetlenül nem is állítható párhuzamba ütőminőségével, annyi elmondható, tükrözi, hogy a játékosnak fókuszálásban még van hová fejlődni – az pedig egy ütőszitunál sem hátrány. 

Realizálva azonban, hogy Franco még mindig csak 21 esztendős, hosszú távú pánikra nincs túl sok oka a Rays szimpatizánsainak. Swing-döntésein még rengeteget kell csiszoljon a Tampa-stáb annak ellenére is, hogy abszolút kontaktkompatibilis játékosról beszélünk. Mert épp csak a nézőteret nem találja meg ütéseivel, és a mezőnybéli üres helyeket, köztes, alamuszi ösvényeket, réseket az ellenfél védőpajzsán. Esetében az is egy remek taktika lenne, ha láthatóan nem fut épp hr-konzisztens heteket, hogy az ütés erejét csökkentse, s ezzel lelje meg azokat az elérhetetlen zónákat, amikkel minimum időt lehet nyerni, hogy vagy ő érjen ki az első bázisra, vagy közben egy-egy társ lophasson. 

Pláne, mert a Raysnél a lopásnak nagy kultúrája is van, elég csak a 2020-as MLB-menetelésükre gondolni, amikor is WS-döntőig vitte őket a kis ütésekből összehozott sok-sok lopkodás.