Amerikai SportokBaseball

MLB: tehetségek, akik bármikor sztárrá válhatnak

2022. május 20.

Egy MLB-csapatnak mindig megéri kiemelten figyelnie a jövőre, hiszen egy keret akár szezon közben is komoly veszteségeket szenvedhet.

Az alábbiakban három klub kiemelt tehetségéről referálunk, akik szakértői vélemények szerint a liga elkövetkezendő éveinek meghatározó játékosaivá is válhatnak.

Baltimore Orioles – Adley Rutschman

Lehet a világban bármennyi bizonytalanság, az betonbiztos marad, hogy sokan már jó ideje várják Adley Rutschman berobbanását a Baltimore Oriolesban.  Az Oriolesban jelenleg számos olyan játékos van, akik ligán belül szintet léphetnek, elég ha Trey Mancinire, Cedric Mullinsra, esetleg Ryan Mountcastle-re gondolunk. A narancssárgák ráadásul jó eséllyel nyáron a nagy kiárusításban is részt vesznek majd, Adley Rutschmannak pedig minden esélye meglehet, hogy az újjáépülő baltimore-i keret zászlóvivőjévé váljon, s egyúttal a liga kirakattehetségévé is – reméljük, abszolút pozitív értelemben. Rutschman posztja szerint catcher, ami minden csapatnál az egyik legkényesebb szerepkör.

Atlanta Braves – Tucker Davidson

Dobónak lenni nem fenékig tejfel, de amikor igen, akkor bármilyen más szegmenset elfeledtetve egy mérkőzés abszolút hőse is lehetsz. Tucker Davidson dobójátékos és hiába prospect, ő már jól tudja, milyen az, amikor fenékig tejfel ez a poszt. Nemrég, amikor az MLB-ben lehetőséget kapott az Atlanta Braves színeiben, öt inninget is sikerült lehoznia úgy, hogy a Milwaukee Brewers nem tudott róla pontot szerezni, ami a legrutinosabb dobókra jellemző. Meg is lett ennek az eredménye. Davidson figyelemre méltó teljesítménye miatt maradhat az MLB-keretben; a rotáció ötödik helyét fogja betölteni, holott azt eredetileg nem is neki jelölték ki korábban. Közel sem biztos, hogy csupán Tyler Matzek sérülése fogja Davidsont a ligában tartani.

St. Louis Cardinals – Nolan Gorman 

Yepez, Donovan és Walsh révén már bőven meglepő újoncokat tudott villantani a Cardinals számunkra az idei szezonban, akikre senki nem számított, pláne nem arra, hogy annyira jól és energizáltan tudnak majd beszállni a legmagasabb szintre, ahogy azt tették is. Nolan Gorman pedig még így is a franchise kitüntetett tehetsége, pedig egyelőre nem is kapott lehetőséget a legnagyobbak között. A vezetők egyelőre kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy addig nem hajlandók felvinni Gormant az MLB-be a memphisi fiókból, amíg nem tud minden nap pályára lépni. Ez például akkor történhetne meg, ha Tommy Edmant, a jelenlegi keret egyik legszimpatikusabb és legstabilabb játékosát SS pozícióba raknák át. Gorman előtt nagy jövő állhat, de némileg árnyalja a képet az vele kapcsolatban, hogy bár védekezésben rendkívül sokat adhatna hozzá a Cardinals játékához, ütésekben félelmetesen rossz a hatékonysága, ha a közelmúltat szemléljük: legutóbbi 129 mérkőzésén 49-szer strikeoutolták. Ha csak annyiban javulna, hogy a sétákra megtanuljon jobban építeni, nagyot lépne afelé a komplexitás felé, amivel kihozhatná a benne rejlő potenciált magából.

Meddig juthat a Cardinals kerete az MLB-ben, akik a liga egyik legegzotikusabb csapata, hiszen kitűnően vegyítik az izgalmas ifjú tehetségeket a rutinos játékosokkal? Vajon a tavalyi bajnok Bravesnek idén egyáltalán van bármi esélye akárcsak a playoffra is?

Kiket fricskázhat meg a mindig alábecsült Baltimore Orioles?