Amerikai SportokNFL

Myles Garrett zseniális szezont fut, mégsem beszél róla senki

2022. november 24.november 26th, 2022

Vajon miért nem tartjuk őt számon a legjobbak között?

Amikor szóba kerül az amerikai sajtóban, hogy kit választanak meg az év védőjátékosának az NFL 2022-es szezonjában, legtöbbször két játékos neve kerül szóba, Micah Parsonsé és Matthew Judoné. Myles Garrett viszont legalább ugyanannyira megérdemelné a díjat, de még csak fel sem merül a neve.

Ahhoz, hogy megértsük, Garrett szezonja miért egészen brutális, két statisztikai mutatót kell segítségül hívnunk. Az egyik a várható a pass rush értékelése, ami azt mutatja meg, hogy menyire nehéz megvernie a vele szemben felálló támadófalembert. Ebben Garrett az egész ligában a második helyet foglalja el, egyedül Dorrance Armstrongnak volt nehezebb dolga. A másik mutató, ami a konkrét pass rush értékelése, amiben Garrett egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Egyedül Micah Parsons tudja megközelíteni, de még ő is messze elmarad tőle.

De ha ennyire jó, miért nem beszél róla senki? Leginkább azért, mert a Browns védelméből senki nem tudott fellépni mellé, így az egység az egész liga egyik leggyengébbje. Engedett yardokban az NFL alsóházában tanyáznak, míg az engedett pontok terén csak a Lions és a Cardinals tudja őket alulmúlni. Pedig egyébként bőven akadnak tehetséges játékosok a védelemben, azonban valamiért képtelenek a tudásuknak megfelelően teljesíteni. Erről beszélt Garrett is a Bills elleni vereség után, ami a testbeszédét elnézve nagyon szíven ütötte őt. Nem csoda, hiszen ő hiába játszik zseniálisan, egy fecske nem csinál nyarat. Ilyen összteljesítmény mellett pedig nehéz elképzelni, hogy ebből az egységből bárki bármilyen egyéni elismerést megkaphat. Ennek ellenére persze Garrett nevének legalább említés szintjén fel kellene merülnie, de sajnos a díjak kiosztásánál legalább akkora szerepe van a hype-nak, mint a valódi teljesítménynek. 

Persze, az is teljesen egyértelmű, hogy Parsons és Judon is maximálisan megérdemelné a díjat, azonban, ha csak a puszta számokat nézzük, Garrett mindkettőjüknél jobb szezont fut, a csapata miatt viszont könnyen lehet, hogy ez a csodálatos teljesítmény a feledés homályába vész.