Amerikai SportokNBA

NBA: A Warriors történelmi magasságokba emelkedhet

2022. október 18.

Kedden éjszaka a Philadelphia bostoni vendégjátékával kezdődik az NBA 77. szezonja.

Kedden – magyar idő szerint szerda hajnalban – a bostoni TD Gardenben dobják fel a labdát, amivel megkezdődik az NBA 77. szezonja. Az új idény igencsak izgalmasnak ígérkezik, mert nincs egyértelmű favoritja, legalább hat csapat közel azonos eséllyel vág neki a nagy menetelésnek.

A címvédő Golden State Warriors 7,00 és elsősorban a nagy hármasa – Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green – történelmi magasságokba emelkedhet, ha ismét csúcsra ér, ugyanis az kilenc éven belül a hetedik nagydöntője és ötödik aranygyűrűje lenne. Ennél több bajnoki címet csupán 13 játékos ünnepelhetett. A kaliforniai együttesnek erre meg is van minden esélye, mivel a keretét jószerivel egyben tartotta, csupán kiegészítő játékosok cserélődtek.

Kihívóból viszont nem lesz hiány nyugaton. Ott van például a Los Angeles Clippers 8,00, amely az előző kiírásban azért nem tudott beleszólni a végső küzdelembe, mert két legjobbja közül Kawhi Leonard az egész szezont, míg Paul George a jelentős részét kihagyta, most viszont mindketten újra a fedélzeten vannak. Szintén a legnagyobb favoritok közé tartozik a tavaly nagydöntős, idén alapszakaszgyőztes Phoenix Suns 10,00 is, de az arizonaiaknál nagy kérdés, hogy miként reagál a csapat arra, hogy Robert Sarver klubtulajdonost egy évre eltiltották rasszista megjegyzései miatt, egyúttal a büntetés után jelezte, eladja az érdekeltségeit.

Nyugaton még meglepetést okozhat az immár kétszeres MVP és a holtszezonban rekordot jelentő, 264 millió dolláros szerződést aláíró Nikola Jokic vezette Denver Nuggets 19,00, a Luka Doncic által erősített Dallas Mavericks 21,00, vagy a klasszis veteránok – így LeBron James, Russell Westbrook, Anthony Davis – gyűjtőhelyévé vált, de az előző kiírásban csalódást okozó Los Angeles Lakers 23,00 és a feltörekvő Memphis Grizzlies 23,00.

Hosszú idő után először talán a keleti főcsoport tűnik erősebbnek. Az idén nagydöntős Boston Celtics 7,00 és a tavalyi bajnok Milwaukee Bucks 7,00 kiemelkedik a sorból, előbbi remek védekezésével, utóbbi pedig Jannisz Antetokunmpo és Jrue Holiday mellett ismét számíthat Khris Middletonra, nem úgy mint a Boston ellen elbukott párharc hetedik felvonásán. A Brooklyn Nets 9,00 ismét az esélyesek sorát gyarapíthatja, miután Kevin Durant a maradás mellett döntött, Ben Simmons beépült a csapatba, míg Kyrie Irving a hazai találkozókon is szerepelhet oltatlansága ellenére. Ezen a trión kívül ott van még az idei főcsoportdöntőn a Bostont szintén hetedik meccsre kényszerítő Miami Heat 15,00, továbbá a Philadelphia 76ers 15,00, amelyben Joel Embiid és James Harden most a teljes szezont együtt játszhatja.

A mostani idény egyúttal emléket állít minden idők legeredményesebb kosárlabdázója, a nyáron elhunyt Bill Russell előtt, aki az NBA történetében egyedüliként 11-szer lett bajnok. Egyrészt a liga visszavonultatta a 6-os mezszámát, igaz, akik eddig abban játszottak, azok megtarthatják visszavonulásukig, másrészt minden csapat a mezén visel majd egy emblémát, amely a Boston Celtics legendája emlékének adózik. Újítást jelent a “rivalizálás hete”, melynek keretében január 23. és 28. között 11 meccset rendeznek.

A rendszer viszont változatlan: mind a 30 klubra 82 meccs vár az alapszakaszban, majd főcsoportonként a legjobb hat azonnal résztvevője lesz a rájátszásnak, míg a 7-10. helyezettek selejtezőt vívnak a bejutásért.