Amerikai SportokNBA

NBA: Elvérezhet a Suns? Feltámadhat a Nets?

2022. április 22.

A Phoenix elvesztette Bookert, a Brooklynban viszont bemutatkozhat Simmons.

Alighogy elkezdődött az NBA rájátszása, máris fenekestül felfordult néhány párharc előzetesen várt erőviszonya. Elég csak az alapszakaszban toronymagasan ligaelső Phoenix Suns esetére gondolni, amely nemcsak a második találkozót veszítette el a New Orleans Pelicans ellen, hanem legjobbját, Devin Bookert is.

Pedig az első felvonás a várakozásoknak megfelelően alakult: az arizonai együttes úgy diadalmaskodott 110-99-re, hogy ellenfele egyetlen egyszer sem vezetett. Chris Paul 30, Booker pedig 25 ponttal zárt, de rajtuk kívül még a center Deandre Ayton is elérte a húszpontos határt. A második összecsapás már alapból sokkal kiélezettebb küzdelmet hozott, de az igazán drámai pillanat a harmadik negyedben történt, amikor 77-74-es vendégelőnynél megsérült Booker, aki már akkor 31 pontnál tartott. Az alapszakaszban 64 győzelmével klubcsúcsot felállító együttes számára pedig vezére nélkül nem volt visszaút, így – elsősorban a 38 pontig, 11 lepattanóig és 9 gólpasszig jutó Brandon Ingram remeklése miatt – 125-114-re alulmaradt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a 25 éves kosarasnak mennyit kell kihagynia, de valószínűleg a New Orleans-i harmadik és negyedik találkozón semmiképpen sem léphet pályára. Ez pedig alapvető kérdéseket vet fel, hogy nélküle is képes-e a Suns legyűrni a szezon végére formába lendülő és most nyilvánvalóan vérszemet kapó Pelikánokat. Booker öt éve folyamatosan 25 pontos átlagot teljesít, ez a ponttermés pedig rendkívüli módon hiányozni fog a csapatának. Egy biztos a Sunsnak egy meccset el kell lopnia vendégként a következő kettőből, hogy visszaszerezze a pályaelőnyét.

Keleten a Boston Celtics 2-0-s vezetése ellenére kifejezetten kiélezetten alakul a Brooklyn Nets elleni párharc. A 17 bajnoki címével holtversenyben rekorder bostoniak hazai pályán előbb egy, majd egy nagy fordításnak köszönhetően hét ponttal kerekedtek a rivális fölé. Azonban az eddigiek alapján korántsem lefutott a párharc, ráadásul a Brooklyn alaposan megerősödhet, ugyanis a hírek szerint az idény során csereüzlet keretében megszerzett, de eddig sérüléssel bajlódó Ben Simmons akár már a harmadik összecsapáson bemutatkozhat, de a negyediken szinte biztosan. A Philadelphia 76ers alakulatától érkezett sztár Kevin Duranttel és Kyrie Irvinggel kiegészülve már mindenképpen reális veszélyt jelenthet a második kiemelt ellenfelére.

A többi keleti párosítás közül az első helyezett Miami Heat viszonylag könnyedén jutott 2-0-s előnyhöz az Atlanta Hawks ellen, míg a favoritok közé sorolt Philadelphia a két sima hazai siker után idegenben hosszabbításban is győzni tudott a Toronto Raptors ellen, így már a továbbjutás küszöbére ért. A címvédő Milwaukee Bucks viszont elvesztette a pályaelőnyét, így 1-1-gyel utazik a Chicago Bulls otthonába. Nyugaton a Golden State Warriors váratlanul simán szerzett 2-0-s előnyt annak ellenére, hogy a vendégek sztárja, Nikola Jokic mindkét meccsen legalább 25 pontig és 10 lepattanóig jutott. A Utah Jazz a kettőből egy meccset el tudott lopni a Dallas Mavericks vendégeként, de ez nem meglepetés tekintve, hogy a texasiak legjobbjaja, Luka Doncic egyelőre nem bevethető sérülés miatt. Az már sokkal inkább szenzáció, hogy a Minnesota Timberwolves győzni tudott a Memphis Grizzlies otthonában, igaz utóbbi egy hasonlóan sima sikerrel válaszolt.

A kulcsmeccsek pedig most következnek Minneapolisban!