Amerikai SportokNBA

NBA: Ja Morant ellen nem emelnek vádat

2023. március 09.

A Grizzlies sztárja viszont így is további négy meccset kihagy.

A Memphis Grizzlies az elmúlt években a nyugati főcsoport élcsapatai közé emelkedett Ja Morantnak köszönhetően, csakhogy a klub sztárja egy denveri éjszakai klubban – saját videójának tanúsága szerint – a fegyverével hadonászott, aminek még úgy is súlyos következményei lehetnek, hogy a rendőrség nem emel vádat a 23 éves kosaras ellen.

A 2020-ban év újoncának választott játékossal a nyugati éllovas Denver Nuggets otthonában elszenvedett vereséget követően történt az incidens. Ami problémássá teszi az esetet, hogy egyrészt korábban már több vád érte Morantet fegyverrel való visszaéléssel kapcsolatban, igaz bizonyítani egyik esetet sem sikerült, másrészt a liga szabályai szigorúan tiltják, hogy a csapatok létesítményeiben, vagy a csapatokat szállító repülőkön kézifegyver legyen, márpedig az idegenbeli meccset követő balhé nyomán nyilvánvalóan magával vitte a pisztolyát Morant, aki így megsértette az NBA előírásait.

A tavaly az év legtöbbet fejlődött játékosának választott Morant később közleményben elnézést kért, egyúttal jelezte, egy ideig távol marad a csapattól, mert segítséghez fordul, hogy megtanulja jobban kezelni a rá nehezedő nyomást és stresszt. A csapat pedig azt közölte, hogy az idegenbeli túra következő két meccsét kihagyja a sztár, aki nélkül Los Angelesben mindkét riválistól kikapott a gárda. Azóta az is kiderült, hogy Morant a következő négy találkozón sem áll majd a Grizzlies rendelkezésére, pedig olyan rangadók várnak az együttesére, mint a címvédő Golden State Warriors elleni csörte, vagy a Dallas Mavericks elleni egymást követő otthoni és idegenbeli meccs. Legkorábban tehát jövő pénteken San Antonióban léphet újra pályára, de arra sincs garancia, hogy akkor visszatér.

A Grizzlies a két vereséggel a harmadik helyre csúszott vissza nyugaton, de még így is biztonságban van, helyét nem fenyegeti veszély az első hat között. Azonban az is egyértelmű, hogy Morant nélkül a Grizzlies nem tartozik a bajnokesélyesek közé, ezért is fontos a Memphis számára, hogy Morant inkább most hagyjon ki meccseket, csak a jövőben kerüljék el az ilyen jellegű balhék, mert ő a klub arca és jövője, akivel – története során először – előbb-utóbb azért jó esélye lenne csúcsra érni.

A 2019-es draft második választottja az előző idényben meccsenként 27,4 pontot szerzett átlagosan, ezt a teljesítményt a mostani szezonban is tartotta, de közben lepattanókban 6-ra, gólpasszokban pedig 8,2-re emelte az átlagát. Ezzel nemcsak a Grizzlies, hanem az egész NBA egyik legnagyobb reménysége, aki a sportág következő évtizedének meghatározó alakja lehet. A liga természetesen szintén vizsgálja az esetet, de egyelőre semmilyen szankciót nem jelentett be.

Összességében tehát jelenleg egyáltalán nem lehet tudni, hogy Morantet mikor lehet újra a pályán látni, az egyetlen biztos dolog, hogy nélküle a Grizzlies nem képes felvenni a versenyt a nyugati él-, de talán a középcsapatokkal sem.