Amerikai SportokNBA

NBA: Kiesett a ligaelső Phoenix Suns

2022. május 17.

A Dallas Mavericks feltörölte a padlót a tavaly döntős arizonaiakkal.

Megszületett a rájátszás első igazi meglepetése, ugyanis a tavaly döntős, idén alapszakaszgyőztes Phoenix Suns a mindent eldöntő hetedik összecsapáson saját közönsége előtt szenvedett megalázó vereséget a Dallas Mavericks csapatától, így váratlanul korán kiesett.

Pedig nem így indult a párharc: a Suns az első két hazai meccs után annak ellenére vezetett 2-0-ra, hogy a texasiak szupersztárja, Luka Doncic mindkétszer 35 pont felett szórt. De aztán stratégiát váltott a Dallas, a folytatásban már nem egyszemélyes show-t produkált, illetve sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésre, így a Mavericks úgy tudott egyenlíteni, hogy szlovén vezére még a 30 pontot sem érte el. Ezt követően folytatódott a hazai sikerszéria előbb Phoenixben, majd újra Dallasban, ráadásul mindkét meccs rendkívül egyoldalú volt hol ide, hol oda.

A mindent eldöntő hetediken viszont a Dallasnak nem szimplán összejött a bravúr idegenben, hanem szó szerint felmosta a padlót a riválisával. A találkozóról mindent elmond, hogy három negyed után mindössze 50 pontja volt az arizonai gárdának… Úgy nem lehet meccset nyerni az NBA-ben – de máshol sem -, hogy a kezdőötös 37 pontot dob összesen. A hazaiak két ásza közül Devin Booker 11, Chris Paul 10 pontot ért el, az első félidőben jószerivel nem volt sikeres mezőnykísérletük. A negyedik negyed kozmetikázása is csak arra volt jó, hogy 123-90-es vereség nem történelmi mélypont a szerzett pontokat illetően.

Keleten is hetedik meccs döntött az egyik párharcban, bár az senkit nem lepett meg, hogy a 17 bajnoki címével holtversenyben rekorder Boston Celtics és a címvédő Milwaukee Bucks végletekig kiélezett küzdelmet folytatott. A tavalyi bajnok ugyan vezetett 3-2-re, de a kiesés szélén a Boston megmutatta, miért tartják a liga legjobban védekező együttesének. A hatodik összecsapáson annak ellenére csak 95 pontig jutott a Bucks, hogy Jannisz Antetokunmpo 44 ponttal és 20 lepattanóval zárt, ugyanis a vendégek mindenki mást leradíroztak a pályáról. Tulajdonképpen ugyanez volt a recept a hetedik, immár bostoni meccsen is: a 25 pontig és ismét 20 lepattanóig jutó görög center mellé senki nem tudott felnőni, 81 ponttal pedig nem lehet nyerni, így a Boston a szakadék széléről visszatáncolva két domináns teljesítménnyel jutott a főcsoportdöntőbe.

Ahol az első kiemelt Miami Heat lesz az ellenfele. Bár a Philadelphia 76ers 0-2-ről saját közönsége előtt a fejsérülése után visszatérő Joel Embiiddel még egyenlíteni tudott, de Floridában bántóan simán, majd hazai pályán szorosabb küzdelem alulmaradt a Jimmy Butler által vezérelt riválissal szemben. A 76ers csapatában James Harden nem tudott felnőni a feladathoz, az idény közben a Brooklyn Nets gárdájától elhozott játékos csak egy meccsen nyújtott kiemelkedő teljesítményt, ez pedig nagyon kevésnek bizonyult.

Nyugaton részben sérülés döntötte el a fiatalság és a rutin csatáját az utóbbi javára. A feltörekvő Memphis Grizzlies a harmadik felvonáson elvesztette legjobbját, Ja Morantot, így jószerivel az is csoda, hogy 1-2 után vezére nélkül még egy meccset tudott nyerni a Golden State Warriors ellen.

A kaliforniaiak két rájátszásmentes idény után szerepelhetnek ismét a főcsoportdöntőben.