Amerikai SportokNBA

NBA: Klay Thompson több mint két év után visszatért

2022. január 12.

A Warriors sztárja nem is okozott csalódást a Cavaliers ellen megnyert találkozón.

Vasárnap 941 nap után visszatért a parkettre Klay Thompson, a Golden State Warriors sztárja: 31 hónappal a térdszalagszakadása és 14 hónappal az Achilles-ínszakadása után 17 ponttal vette ki a részét a Cleveland Cavaliers 96-82-es legyőzéséből.

A 31 éves játékos még a 2019-es finálé utolsónak bizonyuló, hatodik meccsén szenvedett súlyos sérülést, így végül egyenlítés helyett a Toronto Raptors örülhetett. Tulajdonképpen Thompson kidőlésével kezdődött az a folyamat, amely a sorozatban öt döntőt játszó Golden State dominanciájának véget vetett. A Nagy négyes ugyanis széthullott: Kevin Durant távozott a Brooklyn Netshez, Stephen Curry csapatkapitány pedig szintén megsérült a következő idény elején, így a Warriors hirtelen élcsapatból sereghajtó lett.

A háromszoros bajnok Thompson, akit 2011-ben a 11. helyen választott a klubja, a rehabilitációt olyan támogatói környezetben kezdhette, hogy kapott egy ötéves, 190 millió dolláros szerződést. Több mint egyéves kihagyás után 2020 szeptemberében már újra a csapattal edzett, de novemberben bekövetkezett az Achilles-ínsérülés, amely sorozatban a második idényben is lehetetlenné tette a játékát… Curry visszatérése és Draymond Green ugyan a középmezőnybe segítette a Golden State-et, de ismét lemaradt a rájátszásról a gárda, miután a selejtezőben kikapott a Los Angeles Lakerstől és a Memphis Grizzliestől is.

A mostani kiírásban viszont ismét a csúcsokat ostromolja a San Franciscó-i alakulat, ugyanis 30-10-es mérlegével második a nyugati főcsoportban az éllovas Phoenix Suns mögött. És ez a gárda kapta most vissza az egyik legjobb játékosát, innentől határ a csillagos ég. Hogy mit jelent Thompson a Warriors-nak, azt jól mutatja, hogy az éppen vádlisérüléssel bajlódó Green mindenképpen pályán akart lenni a nagy visszatéréskor. Ezért a kezdőben kapott helyet, majd a feldobás után azonnal szabálytalankodott, hogy lecserélhessék.

Thompson 177 kihagyott találkozó után ismét ott állt a parketten, sőt már az első percben ő dobta csapata első pontjait. A második negyedben azt is megmutatta, hogy félelem nélkül játszik, vállalja a fizikális küzdelmet, ugyanis egy betörést követően ütközést felvállalva zsákolt. De az első sikeres hárompontosra sem kellett sokat várni, a félidő előtt alig több mint egy perccel csont nélkül süllyesztett a gyűrűbe egy távolit. Később dobott egy az egy elleni párharcokból is két kosarat, volt három lepattanója, egy-egy gólpassza és blokkja, szóval teljes repertoárt mutatott be, így nincs ok abban kételkedni, hogy ha felveszi a ritmust és formába lendül, akkor ismét a régi Thompsont látjuk majd a pályán. Ebben az esetben viszont a Warriors ismét ugyanazzá a domináns csapattá válhat, mint 2014 és 2019 között volt, amikor nem volt ellenfele nyugaton.

A második keddi találkozó hasonló termést hozott Thompsonnak: majdnem 20 perc alatt 14 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz, valamint 1-1 labdaszerzés és blokk.

Az eredmény viszont más, ugyanis a sorozatban 10. győzelmét arató Memphis Grizzlies együttesét a Warriors sem tudta megállítani.