Amerikai SportokNBA

NBA: LeBron James még mindig csúcsteljesítményre képes

2023. január 03.

A Lakers viszont szenved Anthony Davis hiányában, ahogy a Suns is Devin Booker nélkül.

A Los Angeles Lakers a tragikus szezonkezdés után alighogy megtalálta a győzelmekhez vezető formulát, újabb nehézséggel nézhet szembe azáltal, hogy Anthony Davis december közepén lábsérülést szenvedett, amely miatt legalább egy hónapot kell kihagynia.

A kaliforniai alakulat ugyanolyan kiábrándítóan kezdte az idényt, ahogy az előzőben szerepelt, mígnem Russell Westbrook kispadra ültetése és hatodik emberként használása lassacskán meghozta az eredményt, így a 2-10-es rajtot követően megkezdte a felzárkózást. Ennek elsőszámú letéteményese nem is a csapat legnagyobb sztárja, LeBron James volt, hanem Anthony Davis. Az olimpiai és világbajnok center felnőtt a liga legnagyobbjaihoz: szórta 30, de akár 40 és 50 pontokat, a palánk alatt pedig korlátlan úrként szedte a 10-15 lepattanót. Fantasztikus játékának köszönhetően a Lakers 12-16-ra javította a mérlegét, amikor a nyugati főcsoportot vezető Denver Nuggets felett aratott impresszív diadal alkalmával megsérült.

Az nyilvánvaló volt, hogy a 29 éves Davis hiányában LeBron Jamesnek kell vállára vennie a csapatot, de az is nyilvánvaló volt, hogy 38 évesen ez már korántsem lesz ujjgyakorlat. Bár a liga elmúlt két évtizedének legjobbja a tőle megszokott módon tudott emelni a játéka színvonalán, sorra dobta a 30 pontokat, csakhogy összességében ez is kevés volt a Lakers számára. Az amúgy sem jól védekező Los Angeles-i együttes Davis nélkül sorra 120 pont fölé engedte riválisait, így James remeklése is kevés volt a győzelmekhez. Davis sérülése óta hét meccsből csak kettőt nyert meg a Lakers, mígnem Atlantában újabb csodálatos teljesítménnyel rukkolt elő James, aki 47 ponttal segítette csapatát győzelemhez. A Király Michael Jordan után az első játékos, aki 38 évesen 45 pont felett tudott termelni egy találkozón.

Ahogy a James fogalmazott, a 30 pont rendre kevésnek bizonyult, ezért 40-re kellett emelnie a szintjét. Nos, ez már elégnek bizonyult annak ellenére, hogy a Lakers a Hawks otthonában is több mint 120 pontot engedett ellenfelének. Érdemes megjegyezni, hogy Jamesnek már csak 527 pont hiányzik ahhoz, hogy Kareem Abdul-Jabbart megelőzve a liga történetének legeredményesebb játékosává váljon. Amennyiben ezt a megemelt színvonalat tudja tartani, nagyjából február elején kerülhet sor a sporttörténelmi pillanatra, amikor megdönti a rekordot. Márpedig Jamesnek tartania kell ezt a színvonalat, hogy Davis felépüléséig versenyben maradjon a Lakers, amely jelenleg csak 13. helyet foglalja el nyugaton, igaz, egyetlen vereség választja el a már selejtezős, tizedik helyen álló Utah Jazztől.

De persze nem csak a Lakers szenved kulcsjátékosa sérülésétől: a 2021-ben nagydöntős, tavaly alapszakaszgyőztes Phoenix Suns amúgy sem fut nagy szezont, de azért 18-12-es mutatójával biztos rájátszást érő helyen tartotta magát. December közepén azonban legalább négy hétre kidőlt a legjobbja, Devin Booker, azóta hét meccsen – épp mint a Lakersnél – két siker jött össze.

Az arizonai alakulat így hirtelen a hetedik, selejtezős helyre zuhant vissza.