Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Négy meccs után döntetlenre áll a Warriors és a Celtics.

Az elmúlt évek talán legjobb, legszínvonalasabb és legizgalmasabb döntőjét vívja egymással a Boston Celtics és a Golden State Warriors. Utóbbi megállapítás még úgy is igaz, hogy igazán az eddigi négy meccs egyike sem volt végletekig kiélezett, viszont a felek négy meccs után 2-2-re állnak és megjósolhatatlan, hogy a folytatásban melyik gárda tudja rákényszeríteni az akaratát a másikra.

A párharc legizgalmasabb része, hogy a tapasztalt Warriors a liga talán legjobban dobó csapata, míg a fiatal Celtics a legjobban védekező gárda, azaz a riválisok legnagyobb erősségei feszülnek egymásnak. Bár szakmailag mindenképpen ez a legérdekesebb, tulajdonképpen mégsem ez határoz a meccsek kimeneteléről, ugyanis a Celtics minden felvonáson 97 és 108 pont között tartotta a kaliforniaiakat, ami egyébként óriási fegyvertény, mert a Golden State az előző három párharc 16 meccséből 12-szer termelt 108 pont felett.

A meccseket azonban az döntötte el, hogy a 17 bajnoki címével a Los Angeles Lakers alakulatával holtversenyben rekorder Boston a remek védekezése mellett képes volt-e támadásban is klasszis teljesítményt nyújtani. A zöld-fehérek ugyanis kétszer is 100 pont alatt maradtak, értelemszerűen ezeket a meccseket elbukták, míg a másik két alkalommal 115 pont felett teljesítettek, ami viszont a megszokott kiváló védekezés mellett garantált győzelmet jelentett.

Ha mérkőzésekre lebontva nézzük, akkor a hazai pálya előnyét élvező Warriors érthetően nyugodtabban kezdett, míg a kissé lámpalázas Celtics számára kellett némi idő, amíg felengedett tekintve, hogy minden játékosa első aranygyűrűjére hajt. De az első felvonáson a fiatalos lendület a negyedik negyedben elsöpörte a tapasztalatot. A Warriors azonban 2015 és 2019 közötti öt döntőjéből hármat megnyert, így értelemszerűen egy elvesztett hazai meccsre nem pánikolt, sőt, nagyszerű második félidei teljesítménnyel könnyedén egyenlített.

A bostoni folytatás során – Draymond Green meglátása szerint – kissé puhán játszott a Warriors, azaz ismét hátrányba került. Emiatt a negyedik meccs döntő jelentőségű volt, s ezen nem is okozott csalódást, mert egy sokáig szoros összecsapás végén Stephen Curry zsenialitása döntött, aki a finálé eddigi legjobb teljesítményével, szám szerint 43 ponttal vezette diadalra csapatát.

A döntő legjobbja egyébként eddig vitán felül a kosárlabda történetének legjobb hárompontos dobója, aki elképesztően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt: mind a négy összecsapáson legalább 29 pontot szórt, egyszer pedig az extra klasszisát is meg tudta villantani – és épp amikor a leginkább szüksége volt erre az együttesének. Talán ami miatt a 2-2 ellenére a Warriors tűnik egy hangyányival esélyesebbnek, az a Warriors legjobbjának kiegyensúlyozottsága összehasonlítva a Boston ászának, Jayson Tatumnak a rapszodikusabb teljesítményével. Utóbbi fenomenális védő munkája mellett egyelőre kevésbé villog támadásban és kiváltképpen a meccseket eldöntő második félidőben.

Ahhoz, hogy a Boston húzhassa magasba a 18. bajnoki címét hirdető molinót, Tatumnak mindenképpen szintet kell lépnie, mivel az eddigi négy mérkőzésen mindössze 8,3 pont az átlaga és 26,5 százalék a dobóhatékonysága mezőnyből a második félidőkben. Ez az ami meghatározza, hogy a Celtics képes-e győzelemre váltani a Warriors fékentartását.

Ha a Tatum képes lesz a hátralévő két vagy három találkozón a klasszisához méltó extrát nyújtani az egész meccsen, akkor a Boston lesz a bajnok, ha nem, akkor a Golden State-nek álló a zászló.

Kapcsolódó cikkek