Amerikai SportokNBA

NBA: Négy meccs után három párharc is 2-2-ről folytatódik

2022. május 10.

Csak a Warriors vezet magabiztosan a főcsoport-elődöntőkben a Grizzlies ellen.

Az első kör nem hozott meglepetést és igazán kiélezett párharcot sem, de a második fordulóban szinte biztosan lesz továbbjutást eldöntő hetedik mérkőzés, miután a négy főcsoport-elődöntőből három is 2-2-ről folytatódik, s csupán a Golden State Warriors vezet magabiztosan a Memphis Grizzlies ellen.

A fiatalság és a rutin összecsapásán mint oly sokszor a rájátszásban az utóbbi tűnik nyerőnek. Bár a feltörekvő Memphis az első, hazai pályán elszenvedett vereség után még javítani tudott Ja Morant káprázatos teljesítményével, ugyanis a harmadéves játékos 47 ponttal járult hozzá az egyenlítéshez, de ami ennél is beszédesebb, hogy csapata utolsó 15 pontját ő szerezte. Kétség sem férhet hozzá, hogy a jövő egyik legnagyobb sztárja bontogatja hatalmas szárnyait. Kaliforniában viszont jószerivel felmosták a padlót a Grizzlies együttesével, amely úgy kapott ki 30 ponttal idegenben, hogy ellenfele 142 pontot szerzett. De ami ennél is fájóbb volt, hogy Morant megsérült a harmadik felvonáson, így térdbántalmai miatt kihagyta a negyedik meccset. Bár a Grizzlies nélküle sem vallott szégyent, sokáig vezetett a meccsen, végül azonban a Warriors a negyedik negyedben fordítani tudott, így kényelmes, 3-1-es előnyben utazhat vissza Memphisbe. A Golden State nagy hármasa – Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson – mellett annak köszönheti vezetését, hogy fiatal tehetsége, Jordan Poole a legjobb hatodik embernek számít a rájátszás eddigi részében.

A másik nyugati párharc kifejezetten érdekesen alakul a ligaelső Phoenix Suns és a Dallas Mavericks között. Az arizonai alakulat annak ellenére viszonylag könnyedén megnyerte a két hazai mérkőzését, hogy a vendégeknél Luka Doncic 45, illetve 35 pontot szórt. A texasiak egyszemélyes hadserege kevésnek bizonyult a Suns kiváló csapatteljesítményével szemben. A 2-0-s előnynél nehezen látszott, hogy miként állhat be változás a párharc menetében, ugyanakkor ez mégis megtörtént. A Dallas változtatott a stratégiáján. Egyrészt védekezésben elképesztően feljavult hazai pályán a Mavericks, mert az első két felvonáson 120 pont fölé jutó riválist mindkétszer sikerült legfeljebb 101 ponton tartani, másrészt támadásban már nem mindent Doncicra épített. A szlovén sztár ugyan mindkétszer “csak” 26 pontig jutott, ellenben csapata így nyerni tudott.

Keleten hasonló feltámadást produkált a Philadelphia 76ers is a főcsoport első kiemeltje, a Miami Heat ellen, de ez sokkal inkább várható volt. Joel Embiid, a Philadelphia centere és vezére ugyanis kihagyta az első két floridai összecsapást, nélküle pedig csapata csak félkarú óriás volt, azaz 2-0-s hátránnyal utazott haza. Viszont a pennsylvaniai városban már ismét pályára léphetett, teljes harci díszben pedig összejött az egyenlítés a 76ers számára. Az igazán domináns teljesítményt a harmadik összecsapáson láthatta a közönség, amikor a Heat mindössze 79 pontot ért el.

A 17 bajnoki címével rekorder Boston Celtics és a címvédő Milwaukee Bucks küzdelme a várt kiélezett csatát hozza. A Boston első hazai vereségét követően a megszokott jó védekezésével – a Bucks csak 89 pontig jutott – azonnal javított. Milwaukee-ban azonban nem volt ellenszere a hazaiak görög szupersztárjára, Jannisz Antetokunmpóra, aki 42 ponttal és 12 lepattanóval vezette sikerre az együttesét. A negyedik összecsapás is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mígnem a negyedik negyedben hatalmas feltámadással, Al Horford és Jayson Tatum 30 pontjával a maga javára fordította a meccset a Celtics, amely az utolsó 12 percet 43-28-ra nyerte meg.

Annak ellenére, hogy Antetokunmpo 34 pontot szórt és 18 lepattanót szedett.

Fogadj 10%-os nyereménynövelővel NBA meccsekre!