Amerikai SportokNBA

NBA: Nyugaton még öldöklőbb harc lesz a rájátszásért

2023. március 20.

A Nuggets már bent van, a Kings ligacsúcsot jelentő negatív sorozata megszakad.

A nyugati főcsoportban ugyanúgy három csapat emelkedik ki, mint keleten, de a Csendes-óceán tágabb értelemben vett partvidékén még nagyobb harc várható a rájátszásba jutásért.

Keleten a Boston Celtics csatlakozott az éllovas Milwaukee Buckshoz, míg nyugaton elsőként az előző két szezon legértékesebb játékosa, Nikola Jokic által vezérelt Denver Nuggets helye vált biztossá az utószezonban. Mögötte ugyancsak kényelmes helyzetből várja a hajrát a Sacramento Kings és a Memphis Grizzlies. Előbbi szereplése nagy meglepetés, egyúttal biztosra vehető, hogy a klub megszakítja a negatív ligacsúcsot jelentő rossz sorozatát, azaz 18 idényt követően lesz ismét részese a szezon legizgalmasabb részének, mindezt – igazi sztárok hiányában – csapatmunkával érte el. A Grizzlies teljesítménye korántsem váratlan, de hogy valós esélye legyen a rájátszásban, ahhoz legjobbjának, Ja Morantnak vissza kell térnie a denveri balhéja után, amely miatt nyolc meccsre eltiltotta a liga.

Az alapszakasz végének legizgalmasabb részét viszont az jelenti, hogy a nyugati középmezőny kilenc csapatából – melyeket mindössze négy vereség választ el egymástól -, melyik három jut egyenesen a rájátszásba, melyik négy lesz selejtezős és melyik kettőnek zárul teljes csalódással a szezon. Amíg keleten kis túlzással csak a selejtezőért megy a harc hat együttes között, ráadásul a bajnoki cím legkisebb esélye nélkül, addig nyugaton egy-két kudarc választja majd el a hatodik és a tizenegyedik helyezettet, ráadásul olyan csapatok helye sem biztos, melyek jó formában akár a bajnoki címre is esélyesek lehetnek.

A Kevin Duranttel megerősített Phoenix Suns jó helyzetből várja az utolsó tíz meccset, így nagy meglepetés lenne, ha egyáltalán selejtezőre kényszerülne. Azonban a Los Angeles Clippers és a Dalas Mavericks helyzete már korántsem ennyire stabil, ráadásul mindkét gárda rapszodikusan szerepel. Főleg utóbbi meglepetés, mert Kyrie Irving megszerzésével a Luka Donciccsal összeálló nagy duó eddig eredményekben nem jelent előrelépést a texasiak számára.

A címvédő Golden State Warriors ebben a szezonban váratlanul gyengén teljesít, az egész liga egyik legrosszabb idegenbeli mutatójával rendelkezik, így jelenleg nincs a biztos rájátszást érő első hat között. Ennek ellenére – akárcsak a Dallas – bármelyik riválisára veszélyes lehet, így vélhetően még a Denver sem örülne, ha összeakadna vele. Már ha bejut, mert hetedik helyezettként ugyanannyi vereség van, mint a vonal alatti, tizenegyedik Utah Jazznek, amely két mérkőzéssel kevesebbet játszva, két győzelemmel van elmaradva tőle.

Az Oklahoma City Thunder nagy meglepetésre ott van a rájátszásra pályázó csapatok között, a Minnesota Timberwolves a várakozásoknak megfelelően van harcban a szezon folytatásáért, míg a Los Angeles Lakers továbbra is a sérült pontkirály, LeBron James nélkül küzd azért, hogy megérje az utószezont, amikor már a liga történetének egyik legjobbja is játszhat. A Jazz mellett a New Orleans Pelicans tartózkodik a vonal alatt, amely Zion Williamson nélkül vesz részt az öldöklő versenyfutásban. Ennek a kilenc csapatnak küzdelme teljességgel megjósolhatatlan, szinte biztos, hogy csak az utolsó játéknapon derül fény az utolsó helyekre.

A Portland Trail Blazers papíron még bejuthat a rájátszásba, alvégre csak három kudarccal gyűjtött többet, mint a Lakers, de formája alapján erre vajmi kevés esély van.

Míg a San Antonio Spurs, Houston Rockets texasi páros az első választási jogra pályázik az idei drafton.