Amerikai SportokNBA

NBA: A Boston kisöpörte a Brooklynt

2022. április 27.

Kiesésével a Nets rövid távon mindenképpen vesztese a Harden-cserének.

Arra előzetesen biztosan kevesen fogadtak volna, hogy a rájátszás első körének egyetlen söprését a Boston Celtics mutatja be a Brooklyn Nets ellen. Ezzel a New York-iak hányattatott szezonja igencsak stílszerűen ért véget azok után, hogy az év legnagyobb üzletével James Hardent Philadelphiába cserélték.

Önmagában az nem lenne akkora meglepetés, hogy a második kiemelt 4-0-val búcsúztatja a hetedikként rangsorolt együttest, csakhogy a Brooklynban olyan sztárok játszanak, mint Kevin Durant és Kyrie Irving, s csupán azért szorult ennyire hátra, mert előbbi hónapokat hagyott ki sérülés miatt, utóbbi pedig oltatlansága miatt januárig egyáltalán nem játszott, majd az újévtől csak idegenben szerepelhetett. A rájátszásra viszont elhárult minden akadály, ráadásul a Hardenért kapott Ben Simmons bemutatkozására is volt esély, így előzetesen az egyik legizgalmasabb párharcnak ígérkezett.

Ezzel szemben végül a legsimább párharc lett még úgy is, hogy a négy találkozó mindegyike szoros volt. A Boston elsősorban Jaysom Tatum remek védekezésének köszönheti a söprést. A 24 éves játékos teljesítményét nem is az jellemzi a leginkább, hogy közel harmincpontos átlagot termelt a négy összecsapáson, hanem az, hogy Durant pályafutása második leggyengébb produkcióját nyújtotta a rájátszásban. A 33 esztendős szupersztár 26,3 pontos átlagánál csak 2010-ben volt gyengébb, amikor bemutatkozott a rájátszásban még az Oklahoma City Thunder színeiben.

Simmons végül nem mutatkozott be, a Brooklyn pedig korán kiesett, azaz a Harden-csere rövid távon nem fizetődött ki a Nets számára. De az üzlet hosszú távú hatása még lehet kedvező, amennyiben a klub együtt tudja tartani a Durant-Irving-Simmons hármast, amellyel azért mindenképpen bajnokesélyesként kezdené a következő idényt. A Philadelphia pedig akkor lesz igazi nyertese Harden megszerzésének, ha csúcsra ér. Eleinte úgy tűnt, akár söpréssel búcsúztathatja a Toronto Raptors gárdáját, csakhogy 3-0 után a kanadaiak váratlanul két találkozót is “elloptak”, s a hatodik felvonáson hazai pályán harcolhatják ki a mindent eldöntő hetedik meccset.

Keleten a másik két párharc simának tűnik: az első kiemelt Miami Heat 4-1-gyel el is búcsúztatta az Atlanta Hawks csapatát, míg a címvédő Milwaukee Bucks 3-1-re vezet a Chicago Bulls ellen, s hazai pályán akár le is zárhatja a sorozatot. Nyugaton sokkal szorosabb összecsapások zajlanak. A ligaelső Phoenix Suns például alaposan megszenved a New Orleans Pelicans alakulatával, miután a második felvonáson megsérült a legjobbja, Devin Booker, azonban egyelőre nélküle is 3-2-re vezet.

Talán ennél is váratlanabb, hogy a másodikként rangsorolt Memphis Grizzlies is csupán 3-2-re áll a Minnesota Timberwolves ellen, ráadásul az ötödik, hazai meccset rendkívül kiélezett küzdelemben, a legtöbbet fejlődött játékosnak választott Ja Morant utolsó másodpercben elengedett kosarával sikerült felülmúlni a riválist. A Golden State Warriors viszont annak ellenére 3-1-es előnyben van, hogy a Denver Nuggets kiválósága, Nikola Jokic 31 pontos átlagot termel. Ennek elsődleges oka, hogy Jordan Poole felnőtt Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green hármasához, ugyanis kétszer is csapata legeredményesebbje volt. A Dallas Mavericks pedig Jalen Brunson remeklésének köszönhetően annak ellenére 3-2-re vezet, hogy a Utah Jazz elleni párharc első három felvonását kihagyta a csapat elsőszámú sztárja, Luka Doncic, aki aztán visszatérése után mindkét meccsen legalább 30 pontot és 10 lepattanót szerzett.

Ha ezt tudja tartani, nehéz elképzelni a Jazz fordítását.

Fogadj 10%-os nyereménynövelővel NBA meccsekre!