Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A regnáló MVP statisztikailag még jobb szezont produkált, mint egy éve.

Az előző szezonban Nikola Jokicot választották a liga legértékesebb játékosának, a Denver Nuggets centere pedig a mostani idényben ha lehet, még jobb teljesítményt nyújtott azzal, hogy az NBA történetében elsőként tudott 2000 pont, 1000 lepattanó és 500 gólpassz fölé jutni.

Egy olyan bajnokságban, amely 76 éve létezik, nem könnyű olyan produkciót lerakni az asztalra, amelyre még soha senki nem volt képes. Kiváltképpen nem olyan ligában, amely a világ legerősebbjének számít. Márpedig a szerb kosaras éppen ezt tette: múlt pénteken a Memphis Grizzlies felett aratott diadalból 35 ponttal vette ki a részét, amivel átlépte a 2000 pontos álomhatárt, s ezzel a három legfőbb statisztikai mutatóban olyan eredményt ért el, amire még Wilt Chamberlain sem volt képes. A közönség természetesen “M-V-P” skandálással reagált a történelmi tettre.

A 27 éves játékos teljesítményének értékét csak növeli, hogy mindezt 74 mérkőzésen érte el, mert nyolc találkozót sérülés miatt kihagyott. A történelmi rekordhoz természetesen a már említett Chamberlain járt a legközelebb, amikor az 1967/68-as szezonban mindössze nyolc pont hiányzott ehhez a triplához, de persze a legértékesebb játékosnak járó elismerést így is bezsebelte. Ahhoz, hogy Jokic telérje a rekordot, a szezon végére csúcsformába kellett lendülnie, mert Chamberlain óta ő az első, akinek öt egymást követő összecsapáson sikerült legalább 35 pontot és 12 lepattanót szereznie.

Jokic kimagasló szereplése nemcsak számára volt kifizetődő egyénileg, hanem csapata számára is, ugyanis a Denver a gyengébb rajtot követően végül megcsípte a biztos rájátszást jelentő hatodik helyet a nyugati főcsoportban, így sorozatban negyedszer küzdhet az utószezonban. A korábbi alkalmak mindegyikében legalább egy párharcot nyerni tudott a Nuggets. A nagyszerű hajrá kifejezetten nagy fegyvertény azt figyelembe véve, hogy a Jokic körüli “kiszolgáló személyzetet” alaposan megrostálták a sérülések, elég csak Jamal Murray és Michael Porter Jr. esetére gondolni.

A hatodik hely kétségtelenül nem predesztinálja a bajnoki cím főbb várományosai közé a Denvert, de az első körben semmiképpen sem lesz esélytelen a Golden State Warriors ellen tekintve, hogy a kaliforniai gárda mindössze öt győzelemmel gyűjtött többet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a két csapat négy szezonbeli összecsapásából hármat is a Nuggets nyert.

Ami érdekes, hogy a hetedik idényét taposó Jokic a történelmi szezoncsúcs ellenére sem egyértelmű esélyese az MVP-cím megvédésének. A legveszélyesebb rá a mérkőzésenkénti 30,6 pontos átlagával pontkirály Joel Embiid , ráadásul a Philadelphia 76ers centere a lepattanók tekintetében is ötödik lett a ligában 11,7-es átlaggal. Egyesek szerint még 29,9 pontos átlagával második Jannisz Antetokunmpo is beleszólhat ebbe a küzdelembe. A Milwaukee Bucks centere 2019 és 2020 után harmadszor nyerhet. Jokic 27,1 pontos átlagával karriercsúcsot ért el, de a szembetűnőbb fejlődése a lepattanókban mutatkozik meg, ugyanis a 13,8-as átlaga hárommal jobb, mint bármelyik korábbi idénye volt. Jokic amúgy blokkolásban (0,9) és labdaszerzésben (1,5) is pályafutása legjobbját nyújtotta, csak 7,9-es gólpasszátlaga nem egyéni csúcs.

Épp ezért talán nem meglepő, hogy a Nuggets vezetőedzője, Michael Malone szerint az MVP-cím idén nem verseny, mert van Jokic és utána jön mindenki más.

Kapcsolódó cikkek