Amerikai SportokNFL

NFL: 17-0-ás hátrány után vezette győzelemre a Washingtont a rákkal küzdő edző

2020. szeptember 14.

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket – szokták mondani. Ezt a hipotézist abszolút alátámasztja a Washington Football Team és a Philadelphia Eagles mérkőzésen lezajlott melodráma, ami már önmagában is megérne egy hollywoodi adaptációt. 

Alig egy hónapja sokkolta a sportvilágot a hír, miszerint a washingtoniak vezetőedzőjénél, az NFL-ben eddig tíz szezont eltöltő 52 éves Ron Riveránál laphámsejtes rákot diagnosztizáltak. Korán eldőlt: folytatja a munkát a folyamatos kezelések mellett, és ő irányítja majd a csapatot a szeptemberi szezonkezdés során. 

 

 

Az első fordulóban a Washington rögtön a 2019-ben az NFC keleti konferenciacsoport élén végző Philadelphia Eagles ellen mérethette meg magát – s rögtön ez volt Carolina Panthers-től érkező Rivera bemutatkozómérkőzése. A papírforma alapján nem a Washington volt a meccs esélyese: ennek megfelelően kezdődött az összecsapás is. A második negyed közepén már 17-0-ás előnyt szerzett az Eagles, de a negyed végén egy touchdownnal és egy extra ponttal kozmetikázni tudott a Washington, így a félidőben 17-7-es állással vonulhattak a csapatok az öltözőbe. 

A fővárosi klubnál azonban nem a megszokott mederben zajlott a félidei eligazítás. A kemoterápiás kezeléseknek köszönhetően Rivera nincs kicsattanó fizikai állapotban, így a félidőben motivációs beszéd helyett intravénás kezelést kapott, hogy a meccs további részében is koordinálni tudja a csapatát a pálya szélén. Az edzői szónoklatot az NFL.com beszámolói szerint a 23 éves quarterback, Dwayne Haskins vállalta magára.

"Mi vagyunk itthon. Mi vagyunk a hazai csapat. Ők csak látogatók… Ez a mi otthonunk" – idézett NFL.com a meccs után Haskins félidei szónoklatából. 

A fordulást követően megtáltosodott a Washington: a harmadik negyedben tovább faragtak a hátrányon, az utolsó játékrészben pedig meg is fordították az állást. Végül a kétségbeejtő kezdés ellenére nagyarányú, 27-17-es győzelmet arattak, mindezt úgy, hogy az utolsó negyedben mindössze 13 yardot engedtek az ellenfélnek. 

A washingtoni tündérmesét még tovább fokozza, hogy 2014 óta a legtöbb sacket mutatta be a csapat egy mérkőzésen, vagy az, hogy 2018. október 28. óta ez volt az első győzelmük a divízióban… ,