Amerikai SportokNFL

NFL: A nagy fordítások hétvégéje

2022. szeptember 20.

Három csapat is lehetetlen helyzetből nyerte meg a második fordulós összecsapását.

Azt megszoktuk, hogy az NFL-ben minden héten számos mérkőzés végletekig kiélezett küzdelemben dől el, de most vasárnap három csapat – a New York Jets, a Miami Dolphins és az Arizona Cardinals – lehetetlen helyzetből fordította a maga javára a saját összecsapását.

Annyiban mindenképpen a Jets diadala a legmeglepőbb, hogy a másik két együttest azért a jobbak közé sorolják, míg New York zöld fele inkább a mezőny hátsó feléhez tartozik. A Cleveland Browns remek futójátékának köszönhetően kevesebb, mint két perccel a vége előtt TD-t szerzett, csakhogy az újonc Cade York kihagyta az extra pontot, aminek akkor úgy tűnt, nincs nagy jelentősége, mert így is 30-17-re elhúzott az ohiói gárda. Csakhogy a Jets, amelynek már nem volt időkérése, alig 30 másodperc alatt két passzjátékból azonnal TD-t ért el. Ez önmagában kevés lett volna a csodaszámba menő fordításhoz, kellett hozzá az a bravúr, hogy az onside kicket a Jets szerezze meg, melynek köszönhetően a Baltimore Ravens gárdáját Super Bowl-győzelemre vezető Joe Flaccónak 1:18 perce maradt, hogy 53 yardos támadássorozatot vezényeljen le a győzelemért. A veterán irányító legszebb napjait idézve teljesítette a küldetést, a Barnáknak hiába maradt 22 másodperce, Jacoby Brissett eladta a labdát, így a Jets 31-30-ra diadalmaskodott – többek között a kihagyott extra pont következtében.

A Delfinek számára nem az idő szűkössége, hanem inkább a hátrány mértéke miatt tűnt lehetetlennek a fordítás, ugyanis az utolsó negyed kezdetén 35-14-re vezetett a Baltimore Ravens. Innen aztán a floridai alakulat teljességgel megállíthatatlan volt, mert mind a négy támadásából TD-t ért el. Tua Tagovailoa többek között két tért ölelő passzal szolgálta ki legújabb célpontját, a nyáron a Kansas City Chiefstől megszerzett Tyreek Hillt, aki így 48 és 60 yardos TD-t szerzett. A Miami bő öt perccel a vége előtt utolérte a hazai csapatot, amely azonban egy 51 yardos mezőnygóllal visszavette a vezetést. Tagovailoának 2:18 perce volt az egyenlítésre, vagy a győzelmet jelentő TD-re. Mesteri támadássorozattal nemcsak utóbbi jött össze, hanem még az idővel is jól sikerült játszani, mivel a Ravens számára 14 másodperc maradt, ami nyilvánvalóan kevésnek bizonyult, így a Dolphins 42-38-as győzelemmel 2-0-ra módosította a mérlegét.

Az Arizona Cardinals és a Las Vegas Raiders összecsapásán mindkét gárda számára az volt a tét, hogy elkerülje a 0-2-es rajtot. Kaszinóváros hazai pályán játszó alakulata szinte végig nyeregben érezhette magát, mert a félidőben 20-0-ra, majd 12 perccel a vége előtt 23-7-re vezetett, azaz a riválisnak nemcsak 2 TD-re volt szüksége, hanem hozzá két sikeres kétpontosra is az egyenlítéshez. Az első TD összejött, közben egy életben maradást jelentő negyedik kísérletet is abszolvált a phoenixi csapat, de a kétpontos jószerivel a Madden-játékot idézte, ugyanis 20.8 másodpercig tartott a játék, mígnem Kyler Murray befutott a célterületre. A Cardinals 4:43 perccel a vége előtt kapta vissza a labdát és 18 játékból álló támadássorozattal, három negyedik kísérletet abszolválva a rendes játékidő utolsó játékával ért el TD-t, majd Murray bravúros dobásával és AJ Green csodaelkapásával a kétpontos is sikerült, ráadásul kettő helyett hét yardról egy büntetés miatt. A hosszabbításban a Cardinals az első támadásából ugyan nem tudott pontot szerezni, csakhogy a Raidersnél az elkapó Hunter Renfrow elejtette a labdát, a védő Byron Murphy pedig köszönte szépen, felkapta és 59 yardot nyargalva eldöntötte az összecsapást.

Minden nagy feltámadás azonban nem zárult happy enddel. Az idei Super Bowl vesztese, a Cincinnati Bengals ugyan 3-17-ről még felállt és egyenlített a Dak Prescott sérülése miatt csereirányítóval küzdő Dallas Cowboys otthonában, de a texasiak egy 50 yardos, utolsó másodperces mezőnygóllal kicsikarták a győzelmet.