Amerikai SportokNFL

NFL: Először lesz testvérpárharc a Super Bowlon

2023. február 01.

Travis és Jason Kelce elévülhetetlen érdemeket szerzett a Chiefs és az Eagles döntőbe jutásában.

Azzal, hogy mindkét főcsoportból az első helyen kiemelt csapat, azaz a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles jutott az 57. Super Bowlba, először fordul majd elő, hogy testvérek egymás ellen lépnek pályára Vince Lombardi-trófeáért. Travis és Jason Kelce ráadásul nem is perememberek, hanem klubjaik meghatározó játékosai, akik nélkül elképzelhetetlen, hogy ilyen messzire jutottak volna a Főnökök és a Sasok.

Travis és Jason Kelce nemcsak a liga talán legjobb tight endje és centere, hanem történelmi viszonylatban is posztjuk legkiválóbb játékosai közé tartoznak, akik visszavonulásuk után biztosan bekerülnek a Hírességek Csarnokába. Ahogy előbbi fogalmazott, akármelyik együttes győz a Super Bowlon, az édesanyjuk már biztosan nyert. A találkozó viszont nem arról hivatott dönteni, hogy melyiküknek lesz aranygyűrűje, ugyanis azzal már mindketten rendelkeznek: a 33 éves Travis Kelce három, a 35 esztendős Jason pedig öt idénnyel ezelőtt már a csúcsra ért, azaz a kérdés úgy hangzik, melyikük lesz másodjára is bajnok.

Az egyetemi éveiket egyaránt a Cincinnati Bearcats gárdájában töltő fivérekben amúgy közös pont még, hogy egyaránt Andy Reid választotta őket. A Chiefs jelenlegi vezetőedzője ugyanis 1999 és 2012 között éppen az Eagles vezetőedzője volt, azaz 2011-ben a hatodik körben ő húzta ki Jason Kelcet, majd amikor 2013-ban Kansas Citybe tette át a székhelyét, akkor új állomáshelye első draftján a harmadik körben az öccsét is megszerezte, de már az új csapatához.

Andy Reid személye miatt tehát szintén pikáns lesz a finálé, hiszen egykori csapatával találkozik. A 64 éves szakember a főcsoportdöntőben aratott diadallal immár egyedüliként áll a második helyen a rájátszásban aratott győzelmeket tekintve. A Chiefs visszavágott a Cincinnati Bengals alakulatának a tavalyi AFC-fináléban elszenvedett vereségért, ez pedig Reid 21. diadalát jelentette az utószezonban, így maga mögött hagyta Tom Landryt, a Dallas Cowboys legendás mesterét, s már csak a New England Patriots vezetőedzője, a 31 sikert számláló Bill Belichick áll előtte.

De nem csak Reid, illetve a Kelce fivérek jelentenek kapcsolatot a két Super Bowl-résztvevő között. Az Eagles tavalyi holtszezonban megszerzett elkapója, AJ Brown és a Chiefs linebackere, Willie Gay egyaránt Starkville-ben született, a gyerekkori jó barátok pedig a helyi középiskolában együtt lettek állami bajnokok Mississippiben. Az ő esetükben viszont arról van szó, hogy egyikük először lesz bajnok, a másik pedig tovább üldözheti az aranygyűrűt.

A végén a tényszerűség kedvéért még rögzítsük, hogy az Eagles játszi könnyedséggel verte az NFC döntőjében a San Francisco 49ers csapatát, amely irányítói sérülése miatt nem tudott méltó ellenfele lenni a Philadelphiának, így sorozatban másodszor bukott el a Super Bowl küszöbén.