Amerikai SportokNFL

NFL: Érik a Chiefs-Rams Super Bowl

2022. január 28.január 30th, 2022

Vajon a Bengals és a 49ers képes lesz meglepetést okozni a főcsoportdöntőben?

Kansas City Chiefs-Cincinnati Bengals, vasárnap 21.00

A Kansas City Chiefs és vezetőedzője, Andy Reid is történelmi tettet hajtott végre: előbbi első csapatként sorozatban negyedszer játszhat főcsoportdöntőt hazai pályán, míg utóbbi első szakemberként két együttest is négyszer egymás után főcsoportdöntőbe segített.

A Főnökök az előző három alkalomból kétszer győztek, méghozzá tavaly és tavalyelőtt, azaz akár sorozatban harmadszor juthatnak Super Bowlba. Ebben az idény meglepetéscsapata, a Cincinnati Bengals akadályozhatja meg, de ennek akkor sincs túl nagy valószínűsége, hogy november óta csak egyetlen rivális tudta felülmúlni a Kansast, viszont az éppen az ohiói alakulat.

A január 2-i találkozókon a várakozásoknak megfelelő pisztolypárbaj végén meglepetésre a Cincinnatié volt az utolsó “lövés”, így 34-31-re diadalmaskodott. Az rögtön hatalmas különbséget jelent, hogy ezúttal az Arrowhead lesz a helyszín. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy azt a találkozót néhány vitatott bírói ítélet is befolyásolta a Bengals javára. De a legnagyobb probléma, hogy bár a vendégek kerete elképesztő sok fiatal tehetséggel van tele, de a támadófal – nagy valószínűséggel – még nem alkalmas ennél is nagyobb menetelésre. Erre a legjobb példa, hogy múlt héten kilenc sacket nyelt be a másodéves irányító, a máris az elitek közé robbant Joe Burrow.

A Chiefs a tragikus rajtot követően – amikor a védelem csak dísznek volt a pályán, a támadók pedig számolatlanul szórták el a labdákat – megemberelte magát a labda mindkét oldalán. Önbizalomban így nincs hiány, ez látszik is a trükkös játékokon, s ezt csak növelhette a múlt heti diadal a Bills felett, amely minden idők egyik legnagyobb meccse volt. Ilyen örökké emlékezetes csörte után igencsak váratlan lenne, ha sikerülne megállítani a Chiefset. Az egyetlen problémát a safety Tyrann Mathieu esetleges hiányzása okozhatja agyrázkódás miatt, rá nagy szükség lenne az újonc elkapó, Ja’Marr Chase lefékezéséhez.

 Tipp: Kansas City Chiefs és pontok száma 54,5 felett 2,45

Los Angeles Rams-San Francisco 49ers, hétfő 0.30

A San Francisco 49ers szereplése még a Cincinnati Bengalsnál is nagyobb meglepetés a főcsoportdöntőben, főleg a mutatott játék alapján. Mielőtt azonban mindenki teljesen esélytelennek gondolná a Los Angeles Rams vendégeként, azt azért gyorsan jegyezzük meg, hogy a két csapat elmúlt hat találkozóját megnyerte.

Ettől függetlenül hatalmas meglepetés lenne, ha ez a sorozat folytatódna, legalábbis akkor ha nem javul jelentősen a gárda támadó játéka és elsősorban az irányító Jimmy Garoppolo teljesítménye. A kaliforniaiak menetelése szinte kizárólag a védelemnek és az egyszemélyes fegyverarzenálnak minősülő Deebo Samuelnek köszönhető – no meg a Green Packers botrányosan gyenge speciális egységének.

A San Francisco karmestere az idei két rájátszásmérkőzésen összesen 303 yardot passzolt, egyetlen TD-átadást sem jegyzett, miközben kétszer eladta a labdát. Ha ehhez hasonló produkciót nyújt vasárnap az Angyalok városában is, akkor garantált, hogy csapata nem tudja folytatni a sikersorozatát a Kosok ellen.

De ettől függetlenül is váratlan lenne, ha ismét sikerülne megfékezni az irányító Matthew Saffordot, akinek segítségére áll a liga legjobb elkapója Cooper Kupp személyében, de Odell Backham Jr. is másodvirágzását éli, amióta elhagyta Clevelandet. Mivel a Rams támadói és a 49ers védői esetében két kiváló egység feszül egymásnak, ez lesz az érdekesebb párharc, ugyanakkor a meccsdöntő a szintén jó Rams-védelem és gyenge 49ers-támadósor lehet a különbség miatt. Mert hát nehéz elképzelni Garoppolóék javulását olyan rivális ellen, amelyben Aaron Donald, Von Miller és Jalen Ramsey játszik.

Tipp: Los Angeles Rams -6,5 2,38