Amerikai SportokNFL

NFL: Lecserélte a kezdő irányítóját a Jets és a Texans

2022. november 24.

A New York-i csapat húzása annak ellenére váratlan, hogy Zach Wilson nem játszik jól.

A New York Jets sorsdöntő lépésre szánta el magát, ugyanis másodéves kezdő irányítóját, Zach Wilsont a gyenge játéka miatt a kispadra száműzte. Ez még a gyatra produkció ellenére is meglepő egy olyan csapattól, amely a rájátszásba jutásért küzd, pláne egy olyan játékossal, akit tavaly második helyen választottak a drafton.

Robert Saleh vezetőedzőnek biztosan lehetett néhány álmatlan éjszakája a döntés előtt, mert bizony ilyen korai választottat nem könnyű lecserélni, elvégre benne látták, vagy akár látják is a klub jövőjét. Csakhogy ha nem teszi meg, akkor elveszítheti a szakember az öltözőt tekintve, hogy a játékosok tudják, érzik, jelenleg nem Zach Wilson kínálja a legjobb esélyt a győzelemre, márpedig a gárda a 6-4-es mérlegével a rájátszásért küzd, amire 12 éve nem volt példa New York zöld felében. Wilsonnak az tette be a kaput, hogy múlt héten a vezetésével mindössze három pontra volt képes a Jets a New England Patriots elleni csoportrangadón, ő maga pedig 22 passzkísérletéből mindössze 77 yardot szorgoskodott össze. A meccset 3-3-nál egy punt utáni visszahordás döntötte el a bostoniak javára.

Saleh a bejelentéskor azt próbálta nyomatékosítani, hogy Wilson jövője nem zárult le a csapatnál. Persze azt mindenki tudja, innen nagyon nehéz út vezet vissza a kezdőbe, ami ha meg is történik, a fiatal irányító alatt nagyon vékony lesz a jég, amely könnyen megint beszakadhat, s akkor már végérvényesen nem lesz visszaút. Mindenesetre a Jets vezetőinek tolmácsolásában az a terv, hogy még ebben az idényben újra lehetőséget adnak majd Wilsonnak, aki ugyanakkor vasárnap a Chicago Bears elleni meccsen inaktív lesz, mert a helyére nevezett Mike White cseréje az első három héten lehetőséghez jutó Joe Flacco lesz.

Az amúgy érdekes, hogy nem a Baltimore Ravenst tíz éve bajnoki címre vezető veterán kap ismét lehetőséget. Persze Flacco sem volt világmegváltó, amikor Wilson sérülése miatt három hétig vezette a Jetset, amely 1-2-vel rajtolt vele. A Mike White melletti döntés leginkább ugrás a sötétbe. A 27 éves irányító ötödik idényét tapossa a ligában, de még csak negyedik kezdése lesz. Az első – Wilson tavalyi sérülésekor – remekül sült el, mert 405 passzolt yarddal és három touchdownnal zárt, így két eladott labdája ellenére is győzelemre vezette a Jetset a későbbi nagydöntős Cincinnati Bengals ellen. White következő két kezdése sima vereséget hozott, összességében pedig a nem túl bizalomkeltő öt TD-vel és nyolc eladott labdával zárt… Nagy kérdés tehát, hogy ő vissza tudja-e fordítani a Jets szezonját, be tudja-e rúgni a támadók motorját, mert a védelem készen áll a rájátszásra.

A houstoni irányítócsere ehhez képest szóra sem érdemes. Lovie Smith vezetőedző döntése könnyen magyarázható, mivel a szintén másodéves, azonban tavaly csak a harmadik körben választott Davis Mills fejlődése nemhogy megrekedt, de inkább még rosszabb lett a produkciója, mint egy éve volt. Helyette az ötödik idényét taposó Kyle Allen kapja meg a lehetőséget. A korábban a Carolina Panthers és a Washington csapatát erősítő játékos akár hozhat némi fellendülést, de akkorát nem valószínű, hogy a csapat elkerüljön a sereghajtó pozícióból és elrontsa az első választási jogát, így ez egy érthető döntés, amellyel nincs veszítenivaló.