Amerikai SportokNFL

NFL: Purdy tíz év után az első győztes újonc irányító

2023. január 18.

Két támadó koordinátor is belebukott a rájátszás első körében elszenvedett vereségbe.

Russell Wilson és a Seattle Seahawks tíz évvel ezelőtti sikeres rajtja után Brock Purdy az első újonc irányító, aki képes volt győzelemre vezetni az együttesét a rájátszásban, ugyanis a Nemzeti-főcsoport második kiemeltje, a San Francisco 49ers nehézkes első félidő után végül viszonylag simán búcsúztatta csoportriválisát, éppen a Seattle Seahawks gárdáját.

Az idény előtt erre azért nagy összegben nem fogadott volna senki, hogy éppen az Iowa State egykori növendéke töri meg a jeget, mivel a tavalyi draft utolsó választottjaként Mr. Irreleváns volt, aki harmadik számú QB-ként kezdte a szezont. Csakhogy előbb a másodéves Trey Lance, majd a rutinos Jimmy Garoppolo is kidőlt, így hirtelen a kezdőben találta magát. A 23 éves játékos nem is okozott csalódást az alapszakasz utolsó öt fordulójában, sőt tulajdonképpen vele nézett ki a legpofásabban a liga legjobb védelmével rendelkező kaliforniai alakulat támadósora.

A rájátszás azonban más kávéház. Purdy mindössze a hatodik újonc ezen a poszton, aki győzelmet ünnepelhetett. De bizony rajta is látszott a megilletődöttség és a rutintalanság az első félidőben. Éppen az ő hibáinak és zavarodottságának is köszönhető, hogy a Seattle az első félidőt még egypontos vezetéssel zárta. A 49ers azonban elképesztően “irányítóbarát” módon van felépítve. Az idény során csereüzlet keretében megszerzett Christian McCaffreyvel nagyszerű futójáték segíti, ráadásul a Carolina Pantherstől érkezett futó keze is kiváló, azaz biztonsági célpontként is remekül alkalmazható a passzjátékban. Hozzá hasonlóan üres területen a liga egyik legjobbja Deebo Samuel, továbbá újonc irányítónál kiemelten fontos a tight end, mert ő is biztonsági célpontot nyújt, s ebben szintén a liga egyik legjobbja áll Purdy rendelkezésére George Kittle személyében.

Persze az amerikaifutball-történelemben volt már hasonlóan jól felépített csapat, de az újonc irányítók mégis rendre elbuktak, egyszerűen nincs meg kellő rutinjuk és tapasztalatuk ahhoz, hogy ha első olvasásra nem találnak célpontot, akkor másodikra elég gyorsan és jól döntsenek, majd tökéletesen is hajtsák végre a játékot. Nem véletlenül van – Purdyval együtt – csak hat győztes újonc QB a rájátszásban, de olyan már csak három van, aki főcsoportdöntőig jutott. Ben Roethlisberger – aki például hasonlóan jó rendszerben és kiváló védelem által segítve játszott – 2004-ben, Joe Flacco 2008-ban és Mark Sanchez 2009-ben hajtotta végre ezt a bravúrt. Közülük is utóbbi kettő az, akinek ezt két győztes meccsel sikerült elérnie, azaz hozzájuk csatlakozhat Purdy, de igazán akkor írhatna történelmet, ha első újonc QB-ként Super Bowlba jutna, mert erre még nem volt példa.

De a rájátszás természetesen nemcsak sikersztorikról szól, hanem hatalmas buktákról is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hat kiesett csapat vezetőedzője túlélte a kudarcot, azonban két gárda szinte azonnal menesztette a támadó koordinátorát – nem is ok nélkül. Joe Lombardit azért küldte el a Los Angeles Chargers, mert 27-0-s előnyről 31-30-ra kikapott a Jacksonville Jaguars otthonában. A kaliforniai csapat erősségei elméletben a támadók, csakhogy a védelem öt labdaszerzéséből szerezte pontjai nagy részét, önerőből csupán tizet, ráadásul a túl konzervatív felfogás is hozzájárult a rájátszás történetének harmadik legnagyobb fordításához.

A másik menesztett szakember szinte bizonyosan Byron Leftwich lesz, akinek a Tampa Bay Buccaneers búcsújáért kell felelnie. A floridaiak ugyanis egy pillanatra sem voltak méltó ellenfelei a Dallas Cowboysnak, első pontjaikat a harmadik negyed utolsó pillanatában szerezték, amikor már 24-0 állt az eredményjelzőn.

Mindezt úgy, hogy a Buccaneers irányítója az a Tom Brady volt, aki hét bajnoki címével az NFL legeredményesebb játékosa.