Amerikai SportokNFL

NFL: Sasok az Óriások ellen a rájátszásért

2020. október 22.

Philadelphia Eagles-New York Giants, péntek 2.20

A Nemzeti főcsoport keleti divíziója a legnagyobb rivalizálások színtere, ugyanakkor idén vitán felül a liga leggyengébb csoportja, amelyből a győztes nagy valószínűséggel negatív mérleggel kerül majd a rájátszásba. Viszont éppen ezért óriási szerepe van az egymás elleni találkozóknak, így a Philadelphia Eagles és New York Giants csütörtök esti rangadójának is.

A két gárdát jelenleg "fél meccs" választja el egymástól: a Sasok egy-egy győzelem és döntetlen mellett négyszer kaptak ki, az Óriások pedig egy siker mellett öt vereséget számlálnak, azaz akár helyet is cserélhet a két együttes, ha a vendégek nyernek.

A Philadelphia váratlanul rosszul rajtolt, még az olyan gyengécske riválisokkal sem bírt, mint a Washington Redskins, vagy a Cincinnati Bengals. A legutóbbi három meccs viszont már némi bizakodásra ad okot, ugyanis a sérülésektől tizedelt támadó fal ellenére feljavult Carson Wentz irányító teljesítménye, melynek köszönhetően két elitcsapat ellen is már versenyképesnek tűnt az alakulat, noha a vége vereség lett a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens ellen is. További jó hír, hogy a támadó falba visszatérhet Lane Johnson és az elkapó sorba DeSean Jackson.

A Giants hasonló ívet írt le eddig a szezonban azzal a különbséggel, hogy ez a rajt megfelelt a várakozásoknak. Az idény előrehaladtával egyre szorosabb találkozókat játszott a Giants, mígnem múlt vasárnap összejött az első diadal. Ettől függetlenül ami elszomorító, hogy a másodéves irányító, Daniel Jones játékán nem látszik a fejlődés, így pedig nehéz lesz megindulni felfele.

Tipp: Philadelphia Eagles -6,5 2,20

Washington Football Team-Dallas Cowboys, vasárnap 18.00

A csoport másik két tagja, azaz a Washington és a Dallas Cowboys is egymással találkozik. A négyest jól jellemzi, hogy utóbbi 2-4-es mérleggel áll az élen, azaz előbbi az 1-5-ös mutatójával akár utol is érheti riválisát egy diadallal.

A fővárosiak meglepetésre legyőzték az Eagles-t a nyitókörben, azóta viszont egyszer sem jutottak 20 pont fölé, ellenben ötből négyszer legalább 30 pontot kaptak. A texasiak problémája is kettős, egyrészt a védelmük képtelen bárkit is megállítani, hatból ötször legalább 30 pontig jutottak az ellenfelek, másrészt az amúgy jó erőkből álló támadó sorból kidőlt a kezdő irányító, Dak Prescott.

Ennek ellenére tehetségekben a Dallas jobban áll, mint az újjáépülő Washington, sőt még a csereirányítója, Andy Dalton is jobb, mint az egykori Redskins-t jelenleg vezető Kyle Allen.

Tipp: Dallas Cowboys 1,94

Tennessee Titans-Pittsburgh Steelers, vasárnap 18.00

Ezt a találkozót három hete játszották volna, de a hazai csapatnál koronavírusos góc alakult ki, így el kellett halasztani. Visszatekintve ez igazán szerencsésen alakult, mert bár akkor is felfokozott érdeklődés övezte volna az összecsapást, most viszont – újabb két-két győzelemmel a csapatok háta mögött – igazi értékmérő rangadóként lehet aposztrofálni a Tennessee Titans és a Pittsburgh Steelers meccsét.

A liga történetében ezt megelőzően nyolcszor fordult elő, hogy olyan veretlen csapatok találkoztak, amelyek már legalább öt-öt győzelmet számláltak. A korábbi alkalmak győztesei kivétel nélkül Super Bowlba jutottak. Az idény előtt az Amerikai főcsoportban szinte kizárólag a címvédő Kansas City Chiefs és az alapszakaszgyőztes Baltimore Ravens versenyfutását várták, mostanra pedig a Titans és a Steelers maradt már csak veretlen, azaz a nyertes egyedül veszi kézbe az irányítást.

A Titans elsősorban a liga jelenlegi legjobb futójában, Derrick Henryben bízhat, aki múlt héten több mint 200 yardot termelt. Csakhogy a túloldalon a liga legjobb futás elleni védelme áll majd. Ez önmagában is érdekessé teszi a párharcot, amit csak fokoz, hogy a hazaiaknál a támadó falból Taylor Lewan, míg a vendégek védelméből Devin Bush dőlt ki egész idényre térdszalag-szakadással, s nagy kérdés, melyik alakulat hogyan tudja pótolni kulcshiányzóját.

Annyiban a Pittsburgh tűnik esélyesebbnek, hogy a Tennessee védelme sebezhető, ráadásul a Steelers támadói eddig valamennyi meccsükön legalább 26 pontot termeltek.

Tipp: Pittsburgh Steelers 2,00