Amerikai SportokNFL

NFL: Történelmi magasságokban Andy Reid és a Chiefs

2022. január 27.

A Bengals újabb mérföldkőhöz érkezett, először nyert idegenbeli meccset a rájátszásban.

A vezetőedző Andy Reid és csapata, a Kansas City Chiefs is történelmi magasságokba emelkedett azzal, hogy minden idők egyik legnagyobb mérkőzésén felülmúlta a Buffalo Bills együttesét. Előbbi első szakemberként két csapattal is sorozatban négyszer jutott főcsoportdöntőbe, utóbbi pedig az NFL történetében először ezt a négy finálét mind hazai pályán játszhatta, illetve játszhatja vasárnap.

A Főnökök egészen elképesztő körülmények között diadalmaskodtak, ugyanis az előrehozott Super Bowlnak is beillő meccs utolsó két percében 25 pont született, így torkollott hosszabbításba! De a leghihetetlenebb az volt, hogy amikor a Bills ismét átvette a vezetést 13 másodperccel a vége előtt, akkor Patrick Mahomes és kompániája két nagy játékkal mégis az egyenlítést jelentő mezőnygóltávolságba tudta gardírozni a gárdát. A ráadást egyértelműen a pénzfeldobás döntötte el, teljesen nyilvánvaló volt, hogy az a csapat nyer, amelyik először támadhat, mert a védelmekből már kifogyott a szufla. Ezt a Chiefs nyerte, Mahomes pedig a várakozásoknak megfelelően TD-ig vezette a Kansast, így a Bills már nem kapott lehetőséget az ellenakcióra.

Andy Reid a Philadelphia Eagles után új alakulatával is véghez vitte azt a bravúrt, hogy négyszer egymás után főcsoportdöntőig jutott. De amíg a Sasokkal ebből háromszor játszott otthon és csak egyszer győzött és, addig a Chiefsszel már most két diadalt számlál, ráadásul negyedszer is hazai pályán fogadhatja a riválisát a Super Bowlért.

Az örökké emlékezetes “pisztolypárbajnak” annyiban komoly utóélete lett, hogy megint felerősödött a vita a hosszabbítás szabályrendszeréről, s könnyen lehet, hogy legalább a rájátszásra vonatkozólag megváltoztatják úgy, hogy mindkét csapatnak legyen egy támadási lehetősége.

Az ellenfél, a Cincinnati Bengals pedig saját történelmében nyitott új fejezetet. Az ohiói alakulatnak a mostani az 54. szezonja a ligában és most először sikerült vendégként győznie a rájátszásban, az előző hét próbálkozás kivétel nélkül kieséssel zárult. A siker egyik letéteményese kétség nélkül Ja’Marr Chase. A tavalyi drafton ötödik helyen választott elkapó már azzal történelmet írt, hogy első újoncként két meccsen is 100 yard felett teljesített. A főcsoportdöntőn így aztán mindössze 18 yard hiányzik neki, hogy megdöntse a legendás Torry Holt 1999-es újoncokra vonatkozó rekordját.

De nemcsak a még versenyben lévő kluboknál – a másik konferenciában Los Angeles Rams-San Francisco 49ers finálé lesz – zajlik az élet: Sean Payton kissé váratlanul távozott a New Orleans Saints vezetőedzői posztjáról. A 2009-ben Super Bowl-győztes szakember 16 év után mondott le, ő volt a második legrégebb óta regnáló vezetőedző a ligában – természetesen Bill Belichick, a New England Patriots mestere után.

Ennek következtében már kilenc csapat keresi új főedzőjét, ami viszont kissé meglepő, hogy mostanáig még egyik sem találta meg, pedig ilyenkor már javában a kinevezések korát szoktuk élni.