Amerikai SportokNHL

NHL: A Bruins már a rájátszásban

2023. március 14.

A Flyers új általános igazgatóval folytatja az építkezést.

A Boston Bruins rekordhalmozó idényében értelemszerűen elsőként kvalifikálta magát a rájátszásra, ugyanis szombaton a Detroit Red Wings 3-2-es legyőzésével már matematikailag is biztossá vált a részvétele az utószezonban.

A ligaelső együttes soha nem látott sebességgel száguld az alapszakasz megnyerése felé, a liga több mint százéves történetében a leggyorsabban érte el a 100 pontot, a 30., a 40. és immár az 50. győzelmet is, a centenáriumi ponthoz 61, míg a félszáz sikerhez mindössze 64 találkozóra volt szüksége. A rájátszásba jutást tekintve pedig a harmadik leggyorsabb volt az idei Bruins, ami elsősorban azért nem jött össze rekordot jelentő időben, mert a sokkal erősebb keleti főcsoportban még a nyolcadik helyezett is bőven ötvenszázalékos mérleg felett áll.

A Bruins szezonját tökéletesen jellemzi, hogy már elsőszámú kapusának, Linus Ullmarknak is van gólja, ugyanis a svéd hálóőr február végén a Vancouver Canucks otthonában volt eredményes egy egész pályás találattal, amikor a hazai csapat a hajrában az egyenlítés reményében már levitte a kapusát. Egyszerűen olyan szezont fut a csapat, amikor minden összejön, kapusgól például három éve nem született az NHL-ben.

De a Boston számára még akad bőven kihívás az alapszakaszban, egyrészt jó esélye van, hogy megdöntse az 1995/96-os Detroit Red Wings 131 pontos csúcsát és a 2018/19-es Tampa Bay Lightninggal közösen tartott 62 győzelmet számláló rekordját. Előbbihez 17 mérkőzésen 27 pontot kell gyűjtenie, utóbbihoz 13 diadalt kell még aratnia. Az egyetlen, ami aggasztó lehet a ligaelső számára, hogy az alapszakaszgyőztesnek járó Elnök Kupát elhódító együttes az elmúlt két évtizedben csupán kétszer emelhette magasba a Stanley Kupát, nem sikerült a fentebbi csúcsokat tartó legendás detroiti és floridai gárdának sem. Legutóbb tíz esztendeje a Chicago Blackhawks lett bajnok úgy, hogy az alapszakaszban is a legjobbnak bizonyult.

Miközben a Boston első helye megkérdőjelezhetetlen, a keleti főcsoportban mögötte zajló öldöklő küzdelemből kimaradó Philadelphia Flyers öt év után menesztette Chuck Fletcher általános igazgatót. A döntés korántsem váratlan tekintve, hogy a pennsylvaniai alakulat regnálása alatt csupán egyszer jutott rájátszásba. Az újjáépítés tulajdonképpen már tavaly megkezdődött, amikor a csapatkapitány Claude Giroux-t elcserélte a klub, amely adott még egy lehetőséget a sportvezetőnek, de a Flyers az egyike annak a három csapatnak, amely nincs versenyben az utószezonért a 16 keleti klubból. A korábbi évek sikertelensége után ez már elég volt az elküldéséhez.

Ideiglenes utódja, Daniel Briere abban bízik, hogy véglegesen megkapja a megbízatást, de azt elismerte, hogy ez nem egyéves, hanem több idényen átnyúló feladat lesz, amíg az egyesület ismét a legjobbak közé emelkedhet. Mindenesetre John Tortorella vezetőedzőt megerősítette a posztján, mert irányítása alatt fejlődtek a fiatalok és az ő stílusa valóban alkalmas arra, hogy gyengébb kerettel a vártnál jobb eredmények szülessenek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy két legjobbja, Sean Couturier és Cam Atkinson ebben a szezonban jégre sem tudott lépni különböző sérülések miatt.

Ezt figyelembe véve Philadelphiában ennél csak jobb jöhet.