Amerikai SportokNHL

NHL: A Rangers másodszor is túlélte a hetedik meccset

2022. június 01.

A címvédő Tampa Bay kisöpörte az alapszakaszgyőztes Floridát.

Kialakult a főcsoportdöntők párosítása, így keleten a címvédő Tampa Bay Lightning a New York Rangers csapatával küzd meg a fináléba kerülésért, míg nyugaton a nagy esélyesnek tartott Colorado Avalanche ellenfele a jelenlegi legjobb játékosnak tartott Connor McDavid által vezérelt Edmonton Oilers lesz.

A második körben a legnagyobb várakozás egyértelműen a floridai párharcot övezte, mert a címvédő csapott össze az alapszakaszgyőztessel, ennek ellenére semmiféle izgalmat nem hozott. Bár a Párducok történelmi viszonylatban is elképesztő mennyiségű gólt ütöttek az alapszakaszban, de sok szakértő féltette a csapatot, hogy ez nem fog működni a rájátszásban, ráadásul a gárda védekezése miatt így különösen sebezhető lesz. Ennek megfelelően már a Washington Capitals is komoly erőpróba volt a Florida számára, csakhogy a Lightning olyan szintet képviselt, amelyre már nem volt válasza. Történetesen elképesztő védekezéssel a Tampa Bay azt érte el, hogy a Panthers négy meccsen mindössze három gólt tudott ütni, így pedig még a söprést sem lehetett elkerülni. A legemlékezetesebb összecsapás a második volt, amelyen 1-1-es állásnál Nyikita Kucserov csodálatos kapu mögül adott gólpasszát Ross Colton vágta a jobb felső sarokba négy másodperccel a vége előtt. Ez volt az a pofon, amelyből már később sem tudott felállni az Elnöki Kupa győztese.

A másik keleti párharc viszont a lehető legizgalmasabban alakult, azaz csupán a hetedik felvonás döntött a Rangers és a Carolina Hurricanes között. A rájátszásra jellemző kevés gólos meccseket hozott a sorozat, amelyben rendre a hazai csapat kerekedett felül, így a pályaelőnnyel rendelkező Carolina 2-0-ra és 3-2-re is vezetett a párharcban. Azonban a Rangers ahogy az első körben – akkor a Pittsburgh Penguins végül 3-1-ről kapott ki -, úgy a másodikban is fordítani tudott, mivel az utolsó esélyét kihasználta vendégként. Ráadásul meggyőző magabiztossággal, ugyanis a harmadik harmad elején már 4-0-ra vezetett, innen pedig nem is engedte ki a kezéből a végül 6-2-re megnyert találkozót és a ezáltal a párharcot sem.

Nyugaton ezúttal nem volt szükség hetedik meccsre egyik párharc esetében sem. Az Edmonton Oilers szokatlanul gólzáporos találkozókon váratlanul simán, 4-1-gyel intézte el a Calgary Flames együttesét. A sorozat minden meccsén legalább öt találat esett, de egy kivételtől eltekintve a nyolc is megvolt. Noha az első felvonást 9-6-ra a Calgary nyerte, az adok-kapokból mégis az Olajosok jöttek ki jobban, mert utána a Flames nem tudott versenyre kelni az Edmonton ötös gólátlagával, eggyel-kettővel mindig elmaradt tőle. Az Oilers hőse viszont nem Connor McDavid, vagy Leon Draisaitl volt, hanem a hat gólt szerző Zach Hyman, de Evander Kane is ötször volt eredményes.

A nagy esélyes Colorado Avalanche gárdáját alaposan megizzasztotta a St. Louis Blues, de végül a denveriek 4-2-vel túljutottak rajta. Érdekesség, hogy a 2019-es bajnok két meccset is ellopott Denverben, ugyanakkor hazai pályán mindháromszor kikapott.

A főcsoportdöntőkben keleten kevés gólos meccseken a Lightning a favorit a feltörekvő Rangers ellenében, míg nyugaton több gól várható – ahogy az első meccs igazolta is ezt – és éppen ezért jóval kiszámíthatatlanabb az Avalanche és az Oilers közti sorozat, amelyben előbbi szerzett előnyt 8-6-os sikerével.

Az első felvonás alkalmával mindkét gárdának kapust kellett cserélnie a sok bekapott gól miatt.