Amerikai SportokNHL

Egyetlen sikerre a harmadik bajnoki címétől az Avalanche

2022. június 24.

Sorozatban három meccset kellene nyernie a címvédőnek a történelmi triplázáshoz

Négy mérkőzést követően a Colorado Avalanche 3-1-re vezet a címvédő Tampa Bay Lightning ellen a Stanley Kupa-döntőben, azaz egyetlen siker választja el története harmadik bajnoki címétől. Bár innentől kezdve egyértelműen a denveri alakulat számít favoritnak, ha van csapat, amely képes lehet a fordításra, akkor az a floridai gárda, amely sorozatban 11 párharcot nyert meg és közel negyven éve nem látott triplázást hajthat végre.

Az elsődleges ok, amiért a Colorado a végső diadal kapujába ért, hogy a riválisa éppen azokat a meccseket nem tudta megnyerni, amelyeken az elmúlt három év alapján neki állt a zászló. A Lightning erőssége ugyanis éppen az, hogy a szoros találkozókon a legfontosabb pillanatokban rendre gólt szerez sokkolva az ellenfelet. Csakhogy ezúttal éppen fordítva történik minden.

Már rögtön az első felvonáson megízlelhette a keserű élményt az előző két idény bajnoka, mert bár 0-2-ről és 1-3-ról még visszakapaszkodott, de a hosszabbításban a Colorado ütötte a győztes gólt. Pedig éppen ilyen demoralizáló csapásokkal szokott diadalmaskodni a Lightning, amikor a semmiből visszakapaszkodik, majd meg is nyerni az összecsapást. Most azonban hiábavalónak bizonyult az egyenlítés, mert a Washington Capitals színeiben 2018-ban bajnok Andre Burakovsky találata döntött. Már ekkor látszott, hogy a címvédőnek komoly gondot okoz az emberhátrányos szituációk kivédekezése, ami egyelőre döntőnek bizonyul ebben a párharcban.

A második denveri mérkőzésen a fájó vereség után a Lightning ráadásul nem is volt egy súlycsoportban a hazai gárdával, nagyon sima, 7-0-s vereséget szenvedett úgy, hogy mindössze 16 kaput eltaláló lövése volt. S bár éppen kapusposzton Andrej Vszilevszkij révén egyértelműen erősebb a Tampa Bay, de ezúttal a nem túlságosan megdolgoztatott Darcy Kuemper nyújtott hibátlan teljesítményt a ketrec előtt. Ami tovább fokozta a Lightning problémáit, hogy újabb két emberhátrányos gólt kapott a kiütés során, sőt, egy ízben emberelőnyben is kapitulált. A meccsen duplázott Valerij Nicsuskin és Cale Makar is.

A harmadik, immár floridai meccs létfontosságú volt a Lightning számára, mert 0-3-ról csak egyetlen fordítás volt az NHL döntőinek történetében. Ha van csapat, amely a felhalmozott tapasztalatának köszönhetően ilyen helyzetben sem pánikol, az a Tampa Bay. Ennek megfelelően Vaszilevszkij remeklésével – 37 lövést hárított – és a parádés második harmadbeli teljesítménnyel 6-2-es sikerrel szépített. A vendégek mindkét gólja emberelőnyös szituációban született, azaz a speciális egységek tekintetében azért továbbra is látszott, hogy hatalmas fölényben van a Colorado.

A negyedik mérkőzésen ugyanakkor nem ez bizonyult döntőnek, ugyanis egyetlen ilyen találat sem esett. A Tampa hiába szerzett kétszer is vezetést, a Colorado mindkétszer egyenlített. A hosszabbításban pedig a döntő csapást ismét az Avalanche vitte be, ezúttal Nazem Kadri révén, azaz mindkét szoros, hosszabbításba torkolló összecsapást a Colorado nyerte, ami már csak a kapusok közti különbség miatt is váratlannak nevezhető.

Az Avalanche tehát 1996 és 2001 után harmadszor érhet csúcsra, de ha van együttes, amely innen képes lehet fordítani az a Lightning, amely ha véghez viszi a földöntúlinak tetsző bravúrt, akkor 39 év után az első triplázó klub lesz az NHL-ben.

A Colorado első meccslabdája, az ötödik felvonás ismét Denverben lesz magyar idő szerint péntek éjjel.