Amerikai SportokNHL

Három nap alatt máris drámai a rájátszás hangulata

2022. május 05.

A Penguins harmadik számú kapusával háromszori hosszabbításban győzött New Yorkban.

Mindössze három napja tart az NHL rájátszása, azonban ennyi is elég volt ahhoz, hogy igazi klasszikus meccs vonuljon a liga történelemkönyvébe, ugyanis a Pittsburgh Penguins úgy nyert háromszori hosszabbításban a New York Rangers vendégeként, hogy a kezdő kapusa, Tristan Jarry sérülés miatt nem állt rendelkezésre, míg az őt helyettesítő Casey De Smith megsérült a második ráadásban, ezért Louis Domingue-nek kellett befejeznie az összecsapást.

Pedig a párharc első felvonása az alapszakaszban mutatott formáknak megfelelően, azaz a Rangers fölényével és kétgólos vezetésével kezdődött. A Penguins viszont az egyik legrutinosabb csapat, így nem pánikolt, s ennek megfelelően 2-2-nél, majd 3-3-nál is utolérte riválisát, amely fokozatosan elbizonytalanodott a remek kezdés után. A ráadásban már a vendégek akarata érvényesült, de a Rangers kapusa, Igor Seszterkin sokáig állta a sarat, 79 védést mutatott be, ami közel volt az NHL-rekordhoz. A csúcsot a finn Joonas Korpisalo tartja, amikor a Columbus Blue Jackets hálóőreként 85 lövést hárított 2020-ban a Tampa Bay Lightning elleni, ötszöri hosszabbításba torkolló összecsapáson.

A meccs hőse mégsem az orosz kapus lett, és még csak nem is a győztes gólt szerző Jevgenyij Malkin, hanem Louis Domingue, akinek teljesen váratlanul be kellett állnia a pittsburgh-i kapuba De Smith sérülésekor. A Rangers természetesen megérezte a vérszagot és tüzelt mindenhonnan, de a 30 évesen pályafutása második rájátszás meccsére teljesen “hidegen” beálló Domingue állta a sarat, 16:40 perc alatt 17 lövésnek állta útját, mígnem Malkin találata lezárta az összecsapást.

És ha már harmadik számú kapusok: a Carolina Hurricanes szintén nem számíthat kezdőjére, Frederik Andersenre, a Boston Bruins elleni második meccs elején pedig Antti Raanta is megsérült. De a mindössze 22 esztendős Pjotr Kocsetkov sem vallott szégyent, 32 lövésből 30-at védett, így a csapata az 5-1-es siker után másodjára 5-2-re győzött, azaz magabiztosan utazhat a két bostoni összecsapásra.

Keleten a másik két párharcból a Washington Capitals rögtön az első meccsen meglepte az alapszakaszgyőztes Florida Panthers együttesét, de a fővárosiaknál némi üröm is vegyült az örömbe Tom Wilson sérülése miatt. A címvédő Tampa Bay Lightning pedig 5-3-as győzelemmel reagált arra, hogy az első meccset simán, már-már megalázó módon 5-0-ra elvesztette a Toronto Maple Leafs ellen.

Nyugaton az első helyen kiemelt Colorado Avalanche elképesztően domináns teljesítménye kívánkozik az első helyre, ugyanis a denveriek úgy verték 7-2-re a Nashville Predators csapatát, hogy már az első harmad után 5-0-ra vezettek. Bár a másik csoportgyőztes, a Calgary Flames csupán 1-0-ra múlta felül a Dallas Stars gárdáját a nyitányon, de az eredmény árulkodóbb a fölényéről, hogy kapusának Jacob Markströmnek mindössze 16-szor kellett védenie a hibátlan teljesítményhez.

A Minnesota Wild-St. Louis Blues és az Edmonton Oilers-Los Angeles Kings párharc eddig váltakozó sikereket és ellentétes meccseket hozott. Mindkét helyen a vendégek szereztek előnyt, amelyre a hazaiak nagyon domináns produkcióval válaszoltak. A Wild végül a háromszoros bajnok Marc-Andre Fleury mellett tette le a voksát kapus poszton, s bár elsőre nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, másodjára javítani tudott, ahogy az egy ilyen rutinos hálóőrtől elvárható.

Az Oilers kapusa, Mike Smith sorozatban tizedik meccsét bukta el a rájátszásban, hogy aztán hibátlan teljesítménnyel, 30 védéssel szakítsa meg a rossz szériát.