Amerikai SportokNHL

NHL: A Lightning sorozatban harmadik sikerére tör

2022. május 01.

A floridaiaknak idén nehezebb dolguk lesz, mert nincs pályaelőnyük.

A Tampa Bay Lightning olyan bravúrt készül végrehajtani a hétfőn rajtoló rájátszásban, amelyre 39 éve nem volt példa az NHL-ben, azaz háromszor egymás után magasba emelni a Stanley Kupát. Legutóbb a New York Islanders tudott triplázni, amely 1980 és 1983 között sorozatban négyszer diadalmaskodott. Egyénileg pedig Pat Maroon készül hasonló tettre, ugyanis 2019-ben még a St. Louis Blues gárdájával is csúcsra ért. Erre szintén a Szigetlakók nagy sorozata óta nem volt példa.

A floridaiaknak azonban az előző két alkalomnál nehezebb dolguk lesz, mivel már az első körben sem lesz pályaelőnyük. A Toronto Maple Leafs elleni párharc rendkívül izgalmasnak és érdekesnek ígérkezik, mert egyrészt a két gárda az alapszakaszban megosztozott a négy meccsen, másrészt a liga legjobb kapusának tartott Andrej Vaszilevszkij és hátvédje, Victor Hedman néz majd farkasszemet a Juharlevelesek gólkirályával, a hatvan találatig jutó Auston Matthewszal és a legjobb emberelőnyös sorral. Az azonban mindenképpen a címvédő mellett szól, hogy a kanadai csapat 2004 óta nem nyert párharcot a rájátszásban, az elmúlt öt szezonban már a nyitókörben kiesett.

A másik floridai alakulat, a Panthers hasonló felfokozott várakozással kezdheti az utószezont, mivel története során először az alapszakasz győzteseként elhódította az Elnöki Kupát. Ugyanakkor intő jel lehet számára, hogy 26 esztendeje nem nyert párharcot a rájátszásban, sorozatban háromszor a nyitófordulóban búcsúzott. Érdekesség, hogy legutóbb 2013-ban a Chicago Blackhawks tudott alapszakaszgyőztesként bajnoki címet szerezni, azóta még a döntőig sem jutott a legtöbb pontot szerző klub. A Párducok elképesztő gyorsaságú támadó játékuknak köszönhetik a sikerüket, négyes ütött gólátlag felett zártak, ami az elmúlt 15 évben senkinek nem sikerült. Viszont az álmos könyvek szerint nem igazán lehet bajnoki címet szerezni közel hármas kapott gólátlaggal, de erre próbál majd rácáfolni a Florida, elsőként a Washington Capitals ellen, amelyet három meccsből kétszer legyőzött az idény során.

A másik két keleti párharcban a Carolina Hurricanes azzal a Boston Bruinsszal csap össze, amelyet mindháromszor felülmúlt az alapszakaszban, míg a New York Rangers a sorozatban 16. alkalommal rájátszásba jutott Pittsburgh Penguins együttesével találkozik. Utóbbi esetben egyértelműen a Rangers a favorit, mert a Pingvinek éppen márciusban kezdtek mélyrepülésbe, ráadásul a négy egymás elleni meccsből csupán egyetlen egyet tudtak megnyerni és összesen négy gólt tudtak csak ütni.

Nyugaton a Colorado Avalanche a kiemelkedő együttes, csakhogy rögtön az első fordulóban olyan csapattal találkozik a Nashville Predators révén, amely ellen negatív mérleggel zárt, miután négy meccsükből hármat elvesztett ellene. A napjaink legjobb hokisát, egyben a pontkirály Connor McDavidet soraiban tudó Edmonton Oilers hasonlóképpen áttörést remél, mint a Maple Leafs, ugyanis az elmúlt 16 évben csak egyetlen párharcot nyert. A Los Angeles Kings együttesét pedig az motiválhatja, hogy 2008 és 2016 közötti csapatkapitánya, a pályafutása mind a 18 idényét az Angyalok városában lehúzó Dustin Brown bejelentette, a rájátszás után visszavonul.

A Calgary Flames mindenben jobbnak tűnik a Dallas Starsnál, a Minnesota Wild viszont annak ellenére meglepetést okozhat a St. Louis Blues ellen, hogy az alapszakaszban mindháromszor kikapott tőle.