Amerikai SportokNHL

NHL: Egy korszak lezárult Chicagóban és Los Angelesben is

2023. március 06.

A Blackhawks elcserélte Patrick Kane-t, a Kings pedig Jonathan Quicket.

Egy korszak lezárult a Chicago Blackhawks és a Los Angeles Kings történetében is, ugyanis előbbi Patrick Kane-t cserélte el a New York Rangers együtteséhez, utóbbi pedig Jonathan Quicket a Columbus Blue Jacketshez.

A két sztár esetében nem szimplán olyan játékosokról beszélünk, akik bajnoki címet nyertek a klubjaikkal, hanem igazi ikonokról, akik több mint másfél évtizeden át csapatuk arcai és vezérei voltak. A 34 éves támadó 16 év után három Stanley Kupa-diadallal a tarsolyában távozott a szeles városból, melynek színeiben a rájátszással együtt majdnem 1300 mérkőzésen lépett jégre, közel 500 gólt ütött és több mint 1350 pontot termelt. A 37 esztendős kapus szintén 16 idény alatt két bajnoki címhez segítette a Királyokat, akiknek 800-nál is több meccsen védte a kapuját, ezalatt 370 győzelmet aratott és 18 188 lövést hárított.

A Blackhawks egyértelműen újjáépítés alatt áll, esélye sincs a főcsoport legjobb nyolc csapata közé kerülni, ezért nem okozott meglepetést, hogy Kane-re szemet vetettek olyan riválisok, melyek a rájátszásba, vagy akár a bajnoki címre vágynak. A potenciális csere miatt az amerikai válogatottal olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmes szélső már február 22-e óta nem játszott. Végül a nagybevásárlást tartó Rangers lett a befutó, amely egy-egy második és negyedik körös választási jogot adott érte, valamint egy ötödik kört az Arizona Coyotes-nak, hogy átvállalja a sztár fizetésének egy részét, mert a Rangers csak így fért a fizetési plafon alá. Kane bemutatkozása mindenesetre nem sikerült túl jól, ugyanis új együttese mindkét meccsét elvesztette, ő pedig pont nélkül maradt, de ezt egyelőre fogjuk az összeszokottság hiányára.

A Los Angeles-i hálóőr esete kicsit megalázóbb, mert a Kings rájátszásba vágyik, azaz az amerikai válogatottal szintén olimpiai ezüstérmes hokist potenciális erősítésért cserélték el. Konkrétan rajta kívül még egy-egy első és harmadik körös választási jogot adtak a Columbus Blue Jackets-nek a Vlagyiszlav Gavrikov, Joonas Korpisalo duóért cserébe. Quick öltözőn belüli szerepéről viszont mindent elárul, hogy az üzlet napján a Kings hiába nyert 6-5-re a Winnipeg Jets otthonában, mégis inkább csend és szomorúság uralkodott társai körében.

Quicknek ráadásul – bár ezt aligha bánja – el sem kellett utaznia az ohiói csapathoz, mert az egy nappal később továbbadta a nagy valószínűséggel rájátszásba jutó Vegas Golden Knights-nak, amely Michael Hutchinsontól és egy hetedik körös draftcetlitől vált meg a legendás kapusért. Quick vasárnap már be is mutatkozott a kaszinóváros színeiben, méghozzá sikerrel, ugyanis 25 védéssel járult hozzá a Montreal Canadiens felett aratott 4-3-as győzelemhez.

A csereüzletek legváratlanabb húzása egy meg sem történt tranzakció volt, ugyanis bár hiába ácsingózott a fél liga Erik Karlssonért, a San Jose Sharks végül megtartotta az NHL legponterősebb védőjét.