Amerikai SportokNHL

NHL: Malkin két góllal tért vissza

2022. január 13.

Eichel visszatérése is közeledik, először edzett a Golden Knights színeiben.

Az amúgy is erős és a legjobb formában lévő csapatok közé tartozó Pittsburgh Penguins kedden tovább erősödött, ugyanis az idény során először jégre lépett egyik legjobbja, Jevgenyij Malkin. Az orosz center nem is tétlenkedett két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét az Anaheim Ducks vendégeként aratott sikerből.

A 35 éves támadó júniusi térdműtétje után decemberben kezdett el korcsolyázni, december végétől végzett teljes értékű munkát, s most jött el a pillanat, amikor ismét magára ölthette a Pingvinek mezét. Ez már csak azért is sporttörténelmi pillanat, mert a csapatkapitány Sidney Crosbyval és Kris Letanggal alkotott triója az első az NHL-ben, amely 16 idényen át együtt játszik.

Malkin visszatérése nem is sikerülhetett volna jobban: bár az első harmadban még kissé rozsdásan mozgott, de a másodikban emberelőnyös szituációban nagy erejű, pontos lövéssel 2-0-ra növelte csapata előnyét. A hazaiak felzárkózása után pedig a védő John Marino lövésébe tette bele tökéletesen a botját, így visszaállította a kétgólos különbséget. A hajrában, amikor a rivális már lehozta a kapusát, nagyszerű passzal hozta kihagyhatatlan helyzetbe a szintén duplázó Jeff Carter, azaz Malkin három ponttal zárt, az acélvárosiak pedig 4-1-re győztek.

A Penguins bár csak negyedik helyen áll a csoportjában, de több mint figyelemre méltó, hogy alig van lemaradva ellenfeleitől, miközben két legjobb sorából Malkin mellett rendre több játékos is hiányzott. Még nem volt olyan, hogy a legjobb 6-7 támadójából mindenki bevethető lett volna, a mostani hatmeccses idegenbeli túrát a koronavírusos Brian Rust hagyja ki. Ennek ellenére a liga legjobb formában lévő alakulata a Pittsburgh, ugyanis előző 11 meccséből tizet így is megnyert. És ez a gárda kapta vissza azt a játékosát, aki hosszú karrierje során rendre minden évben egypontos átlag felett termel.

A Vegas Golden Knights egyik sztárja, Jack Eichel is a felépülés újabb fázisába lépett. November legelején a Buffalo Sabres csapatától csereüzlet keretében elhozott támadó, akiért két játékost és egy első körös választási jogot kellett adni, először korcsolyázott november 12-i operációját követően. A klub azért egyelőre óvatosan fogalmaz, nem jelölt meg konkrét időpontot a visszatérésre. A 25 éves Eichel korábbi nyilatkozata alapján erre legkorábban február közepén kerülhet sor. A Vegas talán még jobb helyzetben van, mint a Pittsburgh, mivel vezeti a divízióját, s így erősödhet még tovább, amikor bemutatkozhat majd az új szerzeménye, aki mérkőzésenként közel egypontos átlagot hozott eddigi pályafutása során.

És ha már Vegas: az előző idényben a legjobb kapusnak választott Marc-Andre Fleury különleges tettet hajtott végre. Első hálóőrként mind a 32 együttes ellen győzött. A Penguins színeiben háromszoros bajnok játékos az Aranylovagok alappillére volt a klub első éveiben, de az előző parádés szezonja után elcserélték a Chicago Blachhawkshoz. Fleurynek így két skalp hiányzott, ebből az újonc Seattle Kraken ellenit az első adandó alkalommal, november közepén begyűjtötte, így már csak éppen a Vegas hiányzott. Visszatérése csodálatosan sikerült a kaszinóvárosban.

A közönség állva ünnepelte a meccs előtt, majd pazar teljesítménnyel, 30 védéssel járult hozzá a Chicago váratlan 2-1-es diadalához!