Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A fővárosiak kapitánya az emberelőnyös találatok királya lett.

Alekszandr Ovecskin lassan elkezdi megdönteni a különböző gólcsúcsokat, elsőként az emberelőnyös találatok tekintetében ugrott az örökrangsor első helyére.

A Washington Capitals csapatkapitánya pénteken a Detroit Red Wings kapuját vette be létszámfölényben, ráadásul 1-1-es állásnál amikor már kevesebb mint három perc volt hátra a rendes játékidőből, azaz a történelmi gól két pontot ért a csapatának. Az orosz támadónak ez volt a 275. emberelőnyös találata, amivel a kanadai Dave Andreychuk rekordját adta át a múltnak.

Érdekesség, hogy a Detroit kétperces büntetése éppen lejárt, amikor Ovecskin kapáslövése a kapus lába között utat talált a kapuba, így a liga először nem is emberelőnyös gólnak jegyezte, azonban a fővárosi klub kérésére megvizsgálta az esetet, és utólag úgy ítélte meg, hogy a kiállított játékos még nem tért vissza a jégre. A Washingtonnak azért volt fontos, hogy Ovecskin végre “túl legyen” a csúcsdöntésen, mert legnagyobb sztárja december 15-e óta nem volt eredményes hasonló szituációban. Peter Laviolette vezetőedző elmondta, hogy bár mindenki tudta, előbb-utóbb megtörténik, de ilyen esemény előtt érezhető a játékosokon a felfokozott várakozás, a feszültség, ami érthetően negatív hatással van a teljesítményre.

A 36 éves Ovecskin már a 17. idényét tapossa az NHL-ben, 1230. alapszakaszmérkőzésén 754. gólját ütötte, amivel az örökrangsor negyedik helyén áll. Amennyiben folytatja ebben a szezonban is a remeklését – 24 találatával jelenleg második Leon Draisaitl mögött – akár már idén felérhet a dobogóra, ugyanis a cseh Jaromir Jagr 766 góllal áll a harmadik helyen. A második Gordie Howe (801) és az éllovas Wayne Gretzky (894) utoléréséhez még szüksége lesz néhány kiváló idényre, de minden idők legjobb hokisa szerint csak idő kérdése, hogy Ovecskin megdöntse a megdönthetetlennek hitt csúcsát. Azt is hozzátette, ő az elsőszámú szurkolója, hogy ez bekövetkezzen.

Ovecskin sikereinek titka egyrészt képességeiből fakad, másrészt az állandóságból. Kapáslövése több mint egy évtizede rettegett a kapusok körében, erre talán a legjobb példa, hogy 275 emberelőnyös góljából 112-t szerzett így – stílszerűen azt is, amivel megdöntötte a csúcsot. De azt is látni kell, hogy a Capitals évek óta egyben tartja legjobbjait, azaz olyan összeszokottság jellemzi az emberelőnyös szituációban jégen lévő ötöst, hogy mindenki csukott szemmel is tudja, hol helyezkednek a társai. A rekord elérésekor Jevgenyij Kuznyecov és Nicklas Backström jegyzett gólpasszt, utóbbi 116 asszisztnál tart Ovecskin emberelőnyös góljai esetében…

Egyébként a csúcsdöntést jelentő gól Ovecskin 119. győztes találata volt, amellyel Phil Espositót megelőzve az örökrangsor harmadik helyére jött fel. Ebben a kategóriában is lassacskán a rekord közelébe ér, ugyanis már csak Howe (121) és Jagr (135) van előtte. Ovecskin 1370 pontnál tart karrierje során, amivel az NHL történetének 25. legeredményesebb játékosa, ebben a szezonban éppen 50-nél tart.

Koronavírusfronton annyit érdemes megjegyezni, hogy már 90 mérkőzést halasztottak el, de jelenleg csak egyetlen csapat, a Montreal Canadiens esetében van annyi fertőzött – szám szerint 16 -, hogy egy ideig egyáltalán nem tud meccseket játszani. Szerencsére így a téli klasszikusra, azaz a szabadtéri meccsre is sor került: a Minnesota Twins baseballcsapatának stadionjában rendezett találkozón -21 Celsius-fokot mértek, az eddigi 33 Winter Classic-találkozó közül először volt ilyen hideg.

Az összecsapást amúgy a St. Louis Blues nyerte 6-4-re a Minnesota Wild ellen.

Kapcsolódó cikkek