Amerikai SportokNHL

NHL: Söpört és 21 év után döntőben a Colorado

2022. június 07.

Az Avalanche a Nashville után az Edmontont is 4-0-val intézte el a nyugati fináléban.

A kétszeres bajnok Colorado Avalanche 2001 után játszhat ismét a Stanley Kupáért, miután a nyugati főcsoport döntőjében kisöpörte az Edmonton Oilers gárdáját.

A denveri alakulat, melyet nem véletlenül tartottak a legnagyobb esélyesnek nyugatról, a mostani rájátszásban nem először intézte el riválisát 4-0-val, ugyanis az első körben a Nashville Predators sem tudott meccset nyerni ellene. A kanadaiak terített betlije azért annyiban meglepő, hogy a liga elismerten legjobb játékosát, Connor McDavidet is soraiban tudja, ennek ellenére nem tudott egyetlen találkozót sem nyerni.

Az Olajosok problémája nem újkeletű, egész egyszerűen nem elég jó a védekezésük és a kapusteljesítményük ahhoz, hogy a csúcsra érjenek. Ennek fényében a főcsoportdöntő még szép eredménynek is tekinthető, ugyanis a hét éve tartó McDavid-érában először jutottak ilyen messzire. Amíg az előző fordulóban a Calgary Flames ellen ők jöttek ki jobban az adok-kapokból, addig a remek támadókkal rendelkező, emellett kiválóan is védekező Colorado ellen erre esélyük sem volt. Még úgy sem, hogy a rivális az első összecsapáson sérülés miatt elvesztette kezdő kapusát, Darcy Kuempert.

A denveriek mind a négy találkozón legalább négy gólt ütöttek, az első felvonáson pedig nyolcat. Ezt a góltermést képtelenség volt ellensúlyozni még az ismét pontkirály McDaviddel és a hozzá hasonlóan 100 pont felett záró Leon Draisaitllel is. A veterán, 40 éves Mike Smith már régen túlvan pályafutása zenitjén, cseréje, Mikko Koskinen pedig egyáltalán nem számít jó hálóőrnek, így az Edmontonnak a holtidényben elsősorban erre a posztra kell koncentrálnia ahhoz, ha a jövőre még tovább szeretne jutni.

A Colorado mezőnyben egyértelműen az egyik legmélyebb csapat, ráadásul az első két sora egészen félelmetes, így nem meglepő, hogy ki tudta használni a rivális gyengeségeit. A kapusposzt Denverben sem a legerősebb, azonban Kuemper sérülése után Pavel Francouz hibátlan teljesítménnyel nyitott, majd a harmadik felvonáson is nagyszerűen állta a sarat. A negyedik meccsen ugyan “megszórták”, de ekkor a csapat világklasszis támadói ellensúlyozni tudták a sok bekapott gólt, így 5-5-nél hosszabbításban kicsikarták a negyedik győzelmet, ami egyben a továbbjutást is jelentette. Az Avalanche sorozatban ötödik rájátszására végérvényesen beérett.

Keleten a várakozásoknak megfelelően sokkal kiélezettebb a párharc, bár a címvédő Tampa Bay Lightning szinte a biztos kiesés széléről táncolt vissza. A New York Rangers ugyanis megnyerte az első két hazai összecsapását, majd idegenben is 2-0-ra vezetett a harmadik meccs felénél. A floridaiaknak innen sikerült visszakapaszkodniuk hihetetlen rutinjuknak is köszönhetően. Az elmúlt két idény bajnoka még a szakadék szélén sem pánikolt, így s harmadik harmad elején egyenlített, majd a sorsdöntő jelentőségű harmadik gólt a legjobbkor, 42 másodperccel a vége előtt Ondrej Palat szerezte, így a riválisnak nem maradt ideje az egyenlítésre.

Ez azt jelenti, hogy a Rangers 3-0 helyett csupán 2-1-re vezet a párharcban, a Lightning pedig így kedd éjjel hazai pályán már az egyenlítésért küzdhet.