Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

Dirk Nowitzki, vagyis a legismertebb európai kosaras a tengerentúlon, 1978 nyarán született az NSZK-beli Würzburgban, igazi sportcsaládban, édesanyja kosaras, míg édesapja válogatott kézilabdázó volt. A már fiatalként is égimeszelő Dirk 15 évesen kezdett kosarazni, tehetségét egyből felismerték, olyannyira, hogy mindössze 20 évesen, az 1998-as NBA draft első körének kilencedik helyén vitte el a Milwaukee Bucks, amely azonnal tovább is passzolta Dallasba, ahol a 2 méter 13 centiméter magas német reménység pedig elindult a legendává válás felé.

A Mavericks egy évvel később tulajdonost váltott, Mark Cuban beszállásával a csapat új magasságokba tört. 6 év építkezés után a dallasiak el is érték a döntőt, ám a Miami Heat túl nagy falat volt, a következő szezonban viszont egyéni elismerésben részesült a német erőcsatár: 2006-2007-es szezon alapszakaszának legértékesebb játékosának választották, első európaiként a liga történelmében. Egy évvel később már a Mavericks történetének legtöbb pontot szerző kosarasává avanzsált.

2011-ben pedig élete legnagyobb sikerét érte el, amikor a liga fináléjában revánsot vettek a Heat-en és megnyerték a Dallas történetének első és mindmáig egyetlen bajnoki címét. A döntő MVP-je ki más lehetett volna, mint Nowitzki, aki ekkorra már nyilvánvalóan a franchise arcának számított.

A 2018-2019-es szezon előtt a német óriás bejelentette, hogy utolsó idényét kezdi meg a ligában, 40 éves kora ellenére így is 51-szer lépett a parkettra, illetve az All-Star gálán is szerepelt, karrierje során 14. alkalommal. Búcsúmeccsén a legidősebb játékos lett, aki 30 pontot szerzett egy mérkőzésen, Michael Jordan rekordját adta át a múltnak. A liga történetének hatodik legtöbb pontját szerző játékosának ikonikus 41-es mezszámát a Dallas Mavericks visszavonultatja, Cuban ígérete szerint pedig egy Nowitzki-szobor is készülőben van. Auf Wiedersehen, Dirk!

 

Menekülés a győzelembe, akár így is jellemezhetnénk Dwayne Wade pályafutását. A Miami Heat legendája Chicagóban született, szerény körülmények között nevelkedett, édesanyja kábítószerfüggőként többször is ült börtönben… Az ifjú Dwayne nem volt igazán tehetséges kosárlabdázó, ám valósággal rajongott Michael Jordanért, éppen emiatt az amerikaifutball -karrier helyett szeretett sportját választotta.

Az egyetemek nem igazán kapkodtak érte, így végül a Marquetten kötött ki, ahol remek teljesítményt nyújtott, bár ekkor még irányítóként. 2003-ban minden idők egyik legizmosabb mezőnyű NBA draftján ötödikként csapott le rá a Miami, olyan neveket választottak ki előtte, mint LeBron James, Carmelo Anthony és Chris Bosh. Floridában nem voltak igazi sztárok, Wade így sikeresen tudta bontogatni szárnyait, 2006-ban pedig döntőig vezette az addigra felturbózott Heat-et. A finálét is behúzta a Miami, az ekkorra már „Flash” becenévre hallgató Dwayne lett a legértékesebb játékos, minden idők egyik legjobb döntőben látott teljesítményével.

Előbb ért fel a csúcsra, mint a vele egyszerre draftolt szupersztárok, akik közül ketten Chris Bosh és LeBron James csatlakoztak hozzá Floridában, az NBA első szupercsapatában. A három ász, akik 2008-ban az olimpiát is megnyerték együtt, nem működött együtt tökéletesen, ezért 2011-ben nem sikerült megnyerni a döntőt, ám miután Wade átadta a vezető szerepet King Jamesnek a Heat kétszer is behúzta a bajnokságot, 2014-ben viszont a Spurs jobbnak bizonyult, a nagy hármas pedig szétesett.

Bosh sérüléssel küzdött, James távozott, két év után pedig Wade is tett egy kitérőt Chicagóba, ahol gyerekkori kedvenc csapatában játszhatott. Ezt egy rövid clevelandi kirándulás követte, majd a Miami visszaszerezte a régi-új kedvencet.

A 2018-2019-es idény előtt Wade bejelentette, hogy a Sweet Sixteen, azaz a tizenhatodik szezonja után szögre akasztja a cipőt, visszavonul. De még egy utolsó tánc erejéig megmutatja, miért ő minden egyik legjobb hátvédje. Nem is játszott rosszul, a mérkőzések után rendre mezt cserélt a legnagyobb sztárokkal, részt vett 13. All-Star gáláján, karrierje utolsó összecsapásán pedig egy tripla-duplával búcsúzott. Barack Obama videóban köszöntötte Wade-t, az American Airlines Arena közönsége könnyezve intett búcsút a legendának.

Az utolsó tánc véget ért…

 

Kapcsolódó cikkek