Skip to main content

Sportfogadás, Labdarúgás legjobb oddsok és szorzók, Kaszinó, Póker

A San Antonio Spurs trénere 1336. győzelmével az NBA csúcstartójává vált.

A San Antonio Spurs pénteken váratlan meglepetésgyőzelmet aratott a vendégként is esélyesebb Utah Jazz felett, így legendás mestere, Gregg Popovich 1336. diadalát ünnepelhette a kispadon, amivel a liga történetének legeredményesebb vezetőedzője lett.

A 73 éves tréner 26. szezonját tapossa és 2030 találkozóra volt szüksége ahhoz, hogy megdöntse a hozzá hasonlóan ötszörös bajnok Don Nelson rekordját, melyet 2010-ben állított fel. Popovich teljesítménye természetesen önmagában is egyedülálló, de az különösen figyelemre méltó, hogy a rekorddöntéshez 368 mérkőzéssel kevesebbre volt szüksége, mint Nelsonnak, ráadásul amíg elődje négy csapattal érte el a győzelmeit, addig Popovich kizárólag a Spurs alkalmazásában állt vezetőedzőként.

Popovich teljesítménye egészen elképesztő azt figyelembe véve, hogy kispiacú csapatot helyezett fel az NBA térképére. Noha Texasban található San Antonio, de Dallas és Houston jelenti a nagy piacot az államban. A Spurs bár gyakori résztvevője volt a rájátszásnak regnálása előtt is, az átütő siker rendre elmaradt, ami hamar megváltozott 1996-os kinevezését követően. Bár első szezonjában még lemaradt a rájátszásról a gárda, onnantól viszont sorozatban 22 szezonon át állandó résztvevője volt az utószezonnak, ráadásul rendre a nagy esélyesek között számon tartva. Végül 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben, 2007-ben, majd 2014-ben vezette a csúcsra csapatát.

Monty Williams, a jelenleg ligaelső Phoenix Suns vezetőedzője két idényen át játékosa volt Popovichnak az 1990-es években. Talán az ő szavai jellemzik a legjobban, hogy milyen kultúrát honosított meg a klubnál Popovich: önzetlenség, egó nélküli kosárlabda, a társak kiszolgálása és a kosárlabdánál szélesebb látókör. De nemcsak ő nevelkedett a mai kollégák közül Popovichon, ugyanis Ime Udoka játékosként három, segítőként pedig hét éven át segítette az edzőpápát mielőtt a Boston Celtics vezetőedzője lett. A Golden State Warriors csapatát háromszor bajnoki címhez segítő Steve Kerr szintén három idényt Popovich kezei alatt játszott. Összesen 191 játékos járult hozzá a mostani csúcshoz, közülük a legismertebbek Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili, David Robinson, Sean Elliott és Kawhi Leonard.

Valamennyien elmondják, hogy amolyan második apjuk Popovich, akinek sikereiben elképesztő fontos szerepet játszik a játékosaival kialakított viszony. Nemcsak a sztárokkal, hanem valamennyi kosarasával egyformán bánik. Nem csupán a kosárlabdára, hanem az életre tanítja őket. Popovich ugyan könyörtelenül üvölt a játékosokkal az edzéseken, de később elhívja őket egy vacsorára. Ahogy a Spurs mostani keretének legnagyobb csillaga, az All Star-gálára idén először meghívott Dejounte Murray mondja, nem mindenkinek való Popovich stílusa, amely mellett mentálisan erősnek kell lenni.

A Spurs nagy valószínűséggel nem most fog kilábalni két éve tartó hullámvölgyéből, azaz várhatóan sorozatban harmadszor lemarad a rájátszásról. Jelenleg 26-42-es mérlegével csak 12. helyen áll a nyugati főcsoportban.

A selejtező elérésére azonban még van esélye, mert a 10. New Orleans Pelicans csak két vereséggel számlál kevesebbet, azaz ha jönnének a Utah Jazz elleni váratlan sikerek, akkor akár még idén gyarapíthatja rájátszásbeli sikereinek számát is az edzőpápa.

Kapcsolódó cikkek