Amerikai SportokBaseball

Rosszkor, rossz helyen: madarak voltak az áldozatok az MLB-ben

2023. május 26.

Viszonylag ritka, de nem példa nélküli, amikor egy baseballmeccsen eltalálják labdával az éppen arra járó madarakat.

Az elmúlt héten az állatoké volt a főszerep az észak-amerikai baseball-ligában, az MLB-ben. Május 24-én a New York Yankees és a Baltimore Orioles meccsén például egy mókus gondolta úgy: érdemes belenéznie a két csapat találkozójába. A lelátón végigfutva nem találta túl érdekesnek a dolgot és egy kis segítséggel ugyan, de gyorsan távozott is a stadionból. Szintén New York államban történt május közepén, hogy a Yankees farmcsapatának, a Minor Ligában szereplő Hudson Valley Renegadesnek Brooklyn Cyclones elleni meccsét kellett rövid időre megállítani miután egy eltévedt libát kellett kikergetni a pályáról. 

A mókusok és a libák gyakori sztárvendégei a baseball meccseknek, előbbi idén már az Arizona Cardinals ballparkjában is feltűnt, utóbbi pedig tavaly a NLDS-ben, a Los Angeles Dodgers és a San Diego Padres rájátszás meccsén lopta el a showt és ép bőrrel megúszták a pályára lépést.

Nem volt ennyire szerencsés két madár a héten. Az Arizona Diamondbacks dobója, Zac Gallen az Oakland Athletics elleni meccs bemelegítése közben talált egy repülő szárnyast, aki nem élte túl a szerencsétlen balesetet. Ha valakinek ismerős a történet, az nem véletlen: a leghíresebb madárdobás is a csapathoz tartozik. 2001-ben, szintén a Diamondbacks dobója, Randy Johnson talált el egy éppen arra repülő madarat, aki hatalmas tollrobbanás után szinte teljesen megsemmisült. 

Még ritkább, hogy egy madarat nem a dobó, hanem az ütő talál el. A Cleveland Guardians rookieja, Will Brennan a Chicago White Sox elleni meccsen elütötte Jesse Scholtens dobását, a 101 mp/h-s ütés viszont pont az infielden tartózkodó madarat talált el, akinek szintén esélye sem volt a túlélésre. Brennan később egy Twitter-üzenetben kért elnézést mindenkitől a történtek miatt. 

De jutott még cukiság is a hétre. A Yankees tavalyi MVP-je, Aaron Judge Gus nevű tacskójával játszadozva kezdte el a bemelegítést az Orioles elleni széria utolsó meccsére, a felvételek alapján a kutya kicsit lámpalázas lett a hatalmas zöld felülettől és a labdázgatás helyett inkább gazdája közelében maradt, Judge-t pedig gyorsan el is nevezték Elit Dog Dadnek. 

Szerző: Gendur Ákos