Amerikai SportokNBA

Warriors-Rockets: presztízs, feszültség és öldöklő küzdelem

2019. április 30.

Golden State Warriors–Houston Rockets, szerda 04:30

Amióta kialakult az alapszakasz végeredménye, mindenki ezt a párharcot várta, mert szinte biztos volt, hogy öt éven belül negyedszer is összecsap egymással a Golden State Warriors és a Houston Rockets – ezúttal a főcsoport-elődöntőben.

A címvédő Warriors négy éve egyeduralkodó nyugaton, háromszor bajnok is lett, útközben kétszer a Rocketset is elbúcsúztatta, ráadásul sima 4-1-ekkel. A texasi csapatot viszont már az előző idényre kimondottan úgy építették fel, hogy képes legyen megtörni a nagy rivális dominanciáját. Mindez úgy tűnt, sikerülni fog, mert megnyerte az alapszakaszt, a konferenciadöntőben pedig 3-2-re vezetett, csakhogy Chris Paul sérülése sorsdöntőek bizonyult, így a Rockets megint alulmaradt, igaz csak 4-3-ra.

A mostani párharc első meccse végig kiélezett és feszült küzdelmet hozott, egyik gárda sem tudott elhúzni, nem volt kilencpontosnál nagyobb különbség. Kissé meglepő módon elsősorban védekezésben jeleskedtek a felek, az idegességet a sok a technikai szabálytalanság jelezte, a végén az egész nap frusztrált és indiszponált Chris Pault ki is zárták. Mindkét oldalon csak egy-egy játékos bizonyult tarthatatlannak, méghozzá a korábbi oklahomai csapattársak: az oaklandieknél Kevin Durant, a houstoniaknál James Harden szórt 35 pontot. Ami döntőnek bizonyult, hogy a hajrában az egész nap gyengélkedő Stephen Curry bedobta a sorsdöntő hármast, a houstoni válasz pedig kimaradt.

Szinte bizonyos, hogy hasonló, végletekig kiélezett mederben zajlik majd a párharc, ugyanis a Houston elérte célját, kifejezetten rágós falat a Golden State számára. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt két szezon alapszakaszában hét meccsből ötször győzött és tavaly már a rájátszásban is nagyon megszorongatta ellenfelét. Az idénybeli öt meccsükből – beleértve a rájátszást is – négyszer legfeljebb hat pont volt a különbség, a kivételt az egyetlen tavaly őszi összecsapás jelenti, az sima houstoni diadal volt.

Tipp: Houston Rockets +4,5 2.12, bátrabbaknak vendég 3.00

 

Milwaukee Bucks–Boston Celtics, szerda 02:00

A Milwaukee Bucks és a Boston Celtics csatája szintén tavalyi visszavágó, de akkor az első körben még sérülésektől tizedelve is utóbbi volt az esélyesebb, s végül minden hazai meccsét hozva 4-3-mal lépett tovább. Idén viszont ellenfele az egész alapszakasz legjobbjának bizonyult, azaz ellentétes előjelekkel várták a párharcot.

Csakhogy a Boston rendkívül sima, 22 pontos győzelmet aratott, így máris elvette a hazai pálya előnyét. A Bucks egyszerűen nem találta a Celtics védekezésének ellenszerét. A vendégek nemcsak csapatként bénították meg a Milwaukeet, hanem a liga egyik legnagyobb sztárját, Jannisz Antetokunmpót sem hagyták kiteljesedni, a görög center 22 pontjával, 8 lepattanójával és 2 gólpasszával jócskán elmaradt az idényben mutatott 27,7 pontos, 12,5 lepattanós és 5,9 gólpasszos mérkőzésenkénti átlagától.

Ha az első meccsen vendégsiker születik, az előnyben lévő gárda gyakran "elengedi" a második találkozót abban bízva, hogy a folytatásban nem hibázik saját közönsége előtt, emiatt sokszor nagy különbséggel nyer a hazai csapat. Ez a luxus azonban nem megengedhető az alapszakaszgyőztes ellen, mert korántsem számítana meglepetésnek, ha idegenben elcsenne egy győzelmet. A Boston elég rutinos csapat ahhoz, hogy ezzel tisztában legyen, elvégre sorozatban ötödször van rájátszásban, az elmúlt két évben pedig főcsoportdöntőig menetelt. És éppen a tapasztalat dönthet a Boston javára, merthogy az jócskán hiányzik a túloldalon: a Bucks 18 év után nyert ismét párharcot az utószezonban.

Mindkét gárda söpört az első körben, az alapszakaszbeli három randevújukból pedig kettőt nyert a Bucks. Viszont a Celtics mostani védekezése embert próbáló lehet bármely rivális számára, a playoffban ötből csak egyszer engedte 100 pont fölé riválisát, akkor is csak 106-ig az Indianát.

Tipp: Hazai csapat hendikeppel -7,5 1.94