Darts

Először a skótok nélkül – Queensland Darts Masters 1. nap

2022. augusztus 12.

A World Series of Darts bemutatkozó évét leszámítva minden egyes állomásán legalább egy skót dartsos szerepelt, de Gary Anderson az idén már csak az első két fordulón vett részt, míg Peter Wright egy régóta halasztgatott műtét miatt nem utazott el az óceániai túrára.

Dimitri Van den Bergh – Koha Kokiri

A belga idén veretlen a World Seriesen. A kiváló sorozatát augusztusban is fenntartaná. Az első ellenfele az a Koha Kokiri lesz, aki járt PDC-világbajnokságon és korábban négy WSoD-fordulóra is kvalifikálta magát. Győzni egyszer sem tudott, de többször is 90-es átlag felett zárt. Az idei átlaga 78,89, aminél jóval több kell a „Dreammaker” megszorongatásához.

Dimitri Van den Bergh a dobóvonal királya: 1,70

Jonny Clayton – Haupai Puha

Puha az év első harmadát Angliában viaskodva töltötte, de a Q-Schoolon nem járt sikerrel, a Challenge Tour küzdelmei során egy második hely mellett korai kiesések jellemezték, a WDF-világbajnokságon sem nyert mérkőzést és a Players Championshipen kapott lehetősége során is egyből búcsúzott. A sors furcsa fintora, hogy az auszi megmérettetésekre sikeresen kijutott, de a hazai ütközetére sem a DPNZ (Dartplayers New Zealand) ranglistájáról, sem az általuk rendezett selejtezőről nem tudott bejutni. Clayton két év után először búcsúzott egy major első körében. A fiaskót kijavítandó legalább egy trófea begyűjtése lehet a cél.

Leg hendikeppel: -3,5 Jonny Clayton 2,00

James Wade – Simon Whitlock

A „Machine-nak” a 2004-es csatlakozása óta először esett a győzelmi rátája 60% alá. 2022-ban nem csak ez a mutatója van magához képest alacsonyan, hanem a körátlaga is, ami 93,41. Whitlock kis mértékben javult 2021-hez képest, de jelenleg ez is csak arra elegendő, hogy elodázza a Top 32-ből való kiesésének dátumát. A „Wizard” már csak a származása miatt is rendszeres szereplője a szériának, de sosem tudott nyerni, sőt egyetlen döntőt vívhatott pályafutása során.

Legtöbb 180-as dobás: Simon Whitlock 1,53

Gerwyn Price – Damon Heta

Az első forduló talán legjobban várt meccse. Damon Heta hatalmas várakozások közepette érkezett a World Matchplay-re, de óriási pofont kapott Joe Cullentől. Az ausztrál a torna után nem játszott a Players Championship versenyeken, hanem hazautazott felkészülni az ehavi tripla hétvégére. Price felemás érzésekkel hagyhatta el Blackpoolt, miután visszaszerezte a világranglista első helyét, de egy nyerhető finálét nem sikerült behúznia. A World Cup of Dartson vívott ütközetükig 8-0-ra a walesi vezetett az összevetésükbe. A szépítés adhat némi erőt a „Heatnek”, azonban az „Iceman” kezd visszatalálni a győztes ösvényre.

Mérkőzés győztese: Gerwyn Price 1,56

Szerző: Pirbusz Dániel