Esports

A Fnatic és a G2 története

2019. szeptember 26.

Most, hogy lassan itt a vb, vessünk egy pillantást az európai színtér két bejutó csapatára, a Fnatic-ra és a G2 Esportsra. Két hihetetlen teljesítményt nyújtó ötösről beszélünk, akik az egész 2019-es szezonban kiemelkedő teljesítményt tanúsítottak. Kétségkívül Európa két legjobbja, akik között már hosszú ideje zajlik a versengés. Nézzük meg kicsit azt, hogy hogyan jutottak el a Worldsig!

A két gárda gyakorlatilag évek óta a legerősebbek között tudhatja magát, bár ezt rengeteg vér és verejték árán érték el. Már nagyon régóta szerepelnek a nevek az európai tabellákon, mindkét szervezet a legjobb játékosokat válogatja be a sorai közé, és mindketten hatalmas rajongóbázisnak örvendhetnek. A nyári LEC döntőjében, Athénban, amikor pályára léptek, egy egész stadion kántálta a neveiket, és nem is hiába, mivel talán az egyik legizgalmasabb regionális döntőt láthattuk valaha.

A rivalizálás sosem arról szólt, hogy egyszer az egyik, máskor pedig a másik nyer, sokkal inkább arról, hogy az egyik splitben a Fnatic volt lényegesen jobb, utána pedig a G2 kerekedett felül hónapokig. Az idei évet a G2 zárta 2-0-ra, mivel mindkét rájátszást ők nyerték. De nem csak a mérkőzések folyamán alakult ki a versengés a két csapat között. Nagy port kavart, amikor tavaly az akkor még Fnatic felfedezettje, a „baby Faker” becenevet viselő Rasmus „Caps” Winther otthagyta társait, hogy csatlakozzon a G2-hoz. Sorsszerű volt tehát, hogy a régi társai ellen lépjen pályára a legnagyobb európai megmérettetésen.

„Furcsa érzés volt ellenük a pályára lépni. Igaz játszottunk ellenük az alapszakaszban is, de akkor nem fogtam fel mit is jelent ez, csak amikor már a döntő terhe nehezedett a vállamra. Nyerni akartam, de kicsit szomorú is voltam, hogy a Fnatic vesztett” – nyilatkozta Caps.

Régen egyébként a G2 számított a „gonosz” félnek a sztoriban, mivel jöttek, elpáholták az addigi királyt, és elvették a trónját. De mostanában, ahogy játszanak, egyre jobban megszereti őket a tömeg. Igazán talán akkor jött el a váltás, amikor Perkz leköltözött Midről Botra, bár ez meglepetés volt, mivel senki sem pozitív impulzusokra számított a szerepváltása után. De egyébként nehéz utálni egy csapatot akkor, ha olyan közönségkedvencek játszanak benne, mint az előbb említett Perkz és Caps, vagy a nyári MVP Marcin „Jankos” Jankowski.

Azok után, hogy évekig a Fnatic volt mindenki számára az abszolút favorit, most Athénban a G2 fanok is hallatták a hangjukat.

„Az egész atmoszféra szikrázott. Nagyon jó volt hallani, hogy talán a játék történetében először mindkét csapat nevét hangosan lehetett hallani a közönségtől. Örültem, hogy ahogy nekünk is, ugyan úgy a Fnaticnak is szurkolt mindenki. Bár úgy gondolom, hogy rajtuk és rajtunk kívül mindenki egy ötmeccses sorozatot akart látni, a fanok elégedettek lehetnek” – mondta Caps.

Viszont nem csak a rajongóknak jó ez az egész rivalizálás. Az biztos, hogy ez a két ötös teljesen új szintre emelte azt, amit mi Európában LoL-nak ismerünk, de ez biztosan arra készteti a többieket is, hogy kövesse a példájukat, és erre már láttunk próbálkozásokat a Splyce formációjában. A legtöbb kommentátor és profi is azt gondolja, hogy a vb-n a többi régió brigádjainak is van mitől félniük. A folyamatos küzdelem csak egyre erősebbé teszi az európai versenyzőket, ami csak egyet jelenthet: minél jobb Worlds helyezést. Legutoljára az athénihoz hasonlóan szoros döntő 2015-ben volt, és a mostanihoz képest az szorosnak sem nevezhető, és akkor is sikerült az elődöntőig eljutnunk. Most ismét ideköltözik a Világbajnokság, és egy dolog biztos: Európa mindent meg fog tenni, hogy megszerezze a Summoner’s Cupot! Hajrá Fnatic! Hajrá G2!