Egyéb Sportok

2019 után újra Ausztráliában a MotoGP mezőnye

2022. október 15.

Mindössze két pont választja el Pecco Bagnaiát a világbajnoki pontverseny éllovasától, Fabio Quartararótól.

Mögöttük egyre jobb formába lendül Jack Miller, aki hazai pályán zárkózhat a többiekre.

Jelent-e veszélyt Jack Miller?

A túl jó Ducatinak egy nagy hátránya van, hogy a gyártó három versenyzőjének van még matematikai esélye a világbajnoki cím megszerzésére. Ez megosztott figyelmet érdemel a bolognaiaknál, vagy adott esetben a hátrányban lévő motorosok motivációja nő meg. Jack Miller úgy nyilatkozott thaiföldi második helyét követően, hogy még mindig lehetséges a világbajnoki cím, melyet utolsó Ducatis idényében szerezhet meg. Utóbbi fontos adalék, mivel az ausztrál ilyen gondolkodással – és formával – joggal reménykedik az összetett elsőségben, így akár értékes pontokat lophat a több, mint 90 pont hátrányt ledolgozó Bagnaiától. Johann Zarco Buriramban nem előzte (vagy előzhette) meg az olaszt, ugyanezt nehéz lesz elképzelni Millerről, vagy Enea Bastianiniről.

Van-e visszaút Quartararónak? Meglesz az első idei Honda győzelem?

A 90 pontos előny elherdálása leginkább a Yamaha gyengélkedésének köszönhető. Fabio Quartararo hétről hétre motorozik a határon, mivel egyszemélyes hadseregként küzd a riválisok ellen. Lélektanilag nehéz helyzetben van a vb-címvédő, aki egy kéthetes közösségi média szünetet tartott, elsősorban a mentális készülés miatt. Az pozitívum, hogy Phillip Island-en nem a nyers tempó számít, a gyors kanyarok, és a fordulékonyság a Yamaha malmára hajthatja a vizet.

Marc Márquez a régi önmagát idézi versenyről versenyre. Van már pole pozíciója, és a dobogó is egyre közelebb van a nyolcszoros világbajnoknak. Az ausztrál pálya ráadásul kedvez a Hondának, illetve Márqueznek – a jelenleg aktív versenyzők közül a legeredményesebb négy sikerével. Arról nem beszélve, hogy az óra járásával ellentétes aszfaltcsíkról van szó, melyeken Márquez 70%-os győzelmi rátával rendelkezik a királykategóriában.

A szombati nap összegzése

Jorge Martin idénybeli harmadik rajtelsőségét szerezte meg az időmérő edzésen. A első sorba Márquez, és Bagnaia fért még be. A második sorból rajtol vasárnap Aleix Espargaró, Fabio Quartararo, valamint Johann Zarco. A világbajnoki versenyfutás legesélyesebb pilótái ott vannak az élmezőnyben, kivéve Enea Bastianinit, aki a Q1-et sem élte túl.

Pálya adatok:

  • Pálya hossza: 4448 m
  • Kanyarok: 12 (8 bal, 4 jobb)
  • Legutóbbi győztes: Marc Márquez (2019, Honda)
  • Rekorder (MotoGP): Casey Stoner (6 győzelem)

Apró adalék, hogy a szombati napon jelentették be: a négyes kanyart Jack Millerről fogják elnevezni.