Egyéb Sportok

A motorversenyzésre legkevésbé alkalmasabb pályán folytatódik a MotoGP-szezon

2022. augusztus 19.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Osztrák Nagydíja következik a hétvégén Spielbergben.

A Red Bull Ringen az utóbbi években több hatalmas bukás történt, kis híja volt annak, hogy tragédia történjen 2020-ban, amikor Johann Zarco és Franco Morbidelli motorjai majdnem elkaszálták Valentino Rossit, illetve Maverick Vinalest. A stop&go stílusból fakadóan hosszú egyenesek, és nagy féktávok jellemzik az aszfaltcsíkot, melyet átalakítottak az utóbbi évek balesetei után. Az 1-es, és 3-as kanyar közé egy sikánt tettek, ám a szakírók nem voltak elragadtatva az ötlettől.

https://formularapida.net/wp-content/uploads/2022/03/SI202203290151_news-scaled.jpg

Ugyan elsőre biztonságosabbnak tűnhet – leginkább a sebességet szerették volna csökkenteni a 3-as kanyar előtt -, de problémát okoz a két 90 fokos kanyar. Egyrészt egy elszabaduló motor, vagy motoros simán beeshet a pálya ezen szakaszára, ha elméri a féktávot, a bukótér közelségéről nem beszélve. Másrészt a tempó nem csökkent drasztikusan az éles jobb kanyarig. Persze valami megoldást kellett találni, hiszen az Osztrák Nagydíj jövője függött ettől, de nem lennék meglepve, ha a problémákat csak fokozná a sikán. 

A hős Aleix, illetve Quartararo javítási lehetősége

Törött sarokkal minimális hátrányban beérni a világbajnoki riválisoddal szemben elképesztő teljesítmény. Aleix Espargaró közel volt ahhoz, hogy megelőzze Fabio Quartararót, akinek dízelesen indult a nyári szünetet követő BritGP. Viszont emlékezzünk vissza, Katarban mennyire lesajnálták a világbajnoki címvédő franciát, aki ezt követően majdnem egy futamgyőzelmi pontelőnnyel ment nyári szünetre. Quartararónak, és a Yamahának nem a legmegfelelőbb vadászterep a Red Bull Ring, viszont van már két harmadik helye erről a helyszínről.

Akinek fekhet a spielbergi aszfaltcsík, az a remek formába lendülő Pecco Bagnaia. A Ducati szereti az erőpályákat, tovább faraghatja 49 egységnyi hátrányát a címvédő Yamahással szemben. Beleszólhat a győzelemért vívott csatába Maverick Vinales, aki hátvéd lehet Aleix Espargaró számára, illetve ne feledjük, a KTM hazai versenye következik, az elmúlt években Miguel Oliveira, és Brad Binder is nyert már Ausztriában.

Őrület, eső, izgalmak – akár most hétvégén is

A pályát életveszélyesnek tartják a versenyzők, amikor esik az eső. Nos, hétvégén minden bizonnyal égi áldás zúdul Spielbergre, tovább nehezítve a motorosok dolgát. Tavaly Brad Binder zseniális győzelmet aratott, szakadó esőben egyedüliként az élmezőnyben kockáztatva kint maradt száraz abroncsokon. Az időjárás előrejelzés szerint egész hétvégén lógni fog az eső lába, a MotoGP-futamot nagy valószínűséggel nedves aszfalton rendezik.

Pálya hossza: 4348 m

Kanyarok: 11 (8 jobb, 3 bal)

Legutóbbi győztes: Brad Binder

Legtöbb győzelem (MotoGP-éra): Andrea Dovizioso – 3

szerző: Tokics Tamás