Egyéb Sportok

Francia Körverseny: Bár nem vezet összetettben, de a címvédő uralja a versenyt eddig

2021. július 01.

Öt nap után a címvédő szlovén, Tadej Pogačar nyolc másodperces hátrányban van az összetett második helyen, de a végső győzelemre esélyesek közül egyedül ő mondhatja el magáról, hogy nem volt benne egyetlen bukásban sem – egyszer le kellett tegye a lábát a harmadik szakasz egyik csúnya eseténél –, ő hozta össze a legjobb időfutam eredményt – nyerte az ötödik szakaszt Changé és Laval Espace Mayenne közt – és neki nem kellett egyszersem hátrányból visszaérni a főmezőnybe.

A Grand Tourok kapcsán azt szokás mondani, hogy az első héten mindenki nagyon izgatott, s ez komoly problémákat tud okozni. Ezúttal az első és a harmadik szakasz a rengeteg bukásról és a hatalmas csúnya esésekről marad emlékezetes, ugyanis csak a címvédő maradt ki mindenből, miközben a közvetlen riválisok közül Primož Roglič nagyot bukott és a fél testét lehorzsolta, Geraint Thomas szintén komoly esés áldozata volt, amiben kiugrott a válla, Richard Carapaz az első szakaszon ragadt be a bukás mögé és szedett össze hátrányt.

 

 

ÖSSZEFOGLALÓ: 

Az első szakaszon Brest és Landerneau közt 197.8 km várt a mezőnyre a végén egy emelkedős, kanyargós befutóval, amit Julian Alaphilippe világbajnoki mezben nyert meg, megszerezve a Deceuninck–Quick-Step századik szakaszgyőzelmét háromheteseken.

A második napon Perros-Guirec-ból indulva egy Mûr-de-Bretagne körözéssel zárult a 183.5 kilométeres etap, amit remek taktikával, a bónuszmásodperceket begyűjtve Mathieu van der Poel nem csak megnyert, de át is vette vele a sárga trikót, az.

Hétfőn egy sík terepes szakaszon Lorient és Pontivy közt 182.9 km várt a mezőnyre, amit a sok bukás tarkította események végén a belga Tim Merlier tudott megnyerni, így egymás után kétszer is a Alpecin-Fenix csapatánál örülhettek egy szakaszgyőzelemnek.

A negyedik etap egy rövidebb, 150,4 kilométeres útvonalat terveztek be a szervezők Redonból Fougèresbe, ami egy kisebb tiltakozással indult, az UCI ellen, majd a szakasz végén ezúttal bukás nélkül, de a veterán 36 éves Mark Cavendish vitt el, átvéve a zöld trikót és újabb győzelemet szerezve a Deceuninck–Quick-Stepnek.

Az ötödik szakaszon jött az idei verseny első időfutama, ezúttal egy nagyrészt sík terepen Changé és Laval közt, 27,2 kilométeren. Az eszméletlen tempót diktáló Tadej Pogačar minden kétséget kizárólag megmutatta, hogy ő az elsőszámú favorit

 

 

Továbbra is Mathieu van der Poel vezeti az összetettet, de csak nyolc másodperc az előnye a címvédő  Pogačar előtt, míg a harmadik helyen az a Wout van Aert található, aki Roglič egyik legfőbb segítője, de remek időfutamot ment.