Egyéb Sportok

Giro d’Italia: Változások és hatalmas meglepetések

2020. október 22.

A hétfői szünnapon jött a hír, hogy a francia kormány nem engedi be a versenyt az ország területére, ami a szombati szakaszt illetően volt fontos, mert két hegyet is a gallok hazájában mászott volna meg a mezőny. A szervezők nagyon gyorsan reagáltak és átalakították az útvonalat, viszont így az ún. Király-szakasz a csütörtöki lett.

Mindenki úgy számolt a szakértők körében, hogy ma nagyon komoly változások történhetnek, és nem is kellett csalódniuk. Pinzoloból indulva 190 kilométer várt a mezőnyre, hegyibefutóval, a Cancano tavakhoz, de közbe még meg kellett mászniuk a „Cima Coppit”, vagyis a verseny legmagasabb emelkedőjét.

A Stelvio emelkedőjén indult meg a „buli”, amikor előbb a Team Sunweb, majd az INEOS Granediers csapata kezdte el diktálni az iramot és szanaszét tudták szedni a mezőnyt. A felérkezésnél pár emberes kiscsoportokban érkeztek meg a versenyzők. Élen egy három fő, Jai Hindley (Sunweb), Tao Geoghegan Hart és Dennis Rohan (INEOS), őket követte Wilco Kelderman (Sunweb), majd már több perces lemaradással a rózsaszínben tekerő João Almieda. A portugál 22 éves kerekpáros kapcsán a szakasz előtt fenn állt a kérdés, hogy megőrizheti-e a Maglia Rosa-t, de erre nagyon korán választ kaptunk.

A lejtmenet után jött egy kis sík, majd indulhatott az utolsó 9 kilométeren a hegyibefutó. Rohan eddig vezetett Geoghegan Hartnak, aki innentől magára maradt, mert az ausztrál Hindley nem is tervezett előre menni, hisz kapitánya éppen őket üldözte.
A célhoz is ketten érkeztek meg, ahol végül is a Sunweb versenyzője nyerte a sprintet, amivel átvette a Fiatalok versenyébe vezetőnek járó Maglia Biankat, illetve feljött a második helyre összetettben. A brit Geoghegan Hart a szakaszon második lett, de összetettben feljött a 3. helyre.

Mögöttük a spanyol Pello Bilbao lett a harmadik, aki ezzel összetettben benn maradt a Top5-ben, viszont a 2 perc felett kapó Wilco Kelderman így is megtudta szerezni a Rózsaszín trikót, mert Almeida több mint 4 perc hátránnyal ért csak célba.

Az összetett állás elképesztően szoros, hisz a Top3 mindössze 15 másodpercen belül található, miközben még három szakasz vár rájuk, közte a holnapi nagyon hosszú 259 kilométeres, egy szombati hegyekkel teletűzdelt, és egy vasárnapi rövid, sík időfutam Milánó és környékén.